Diari digital d'Andorra Bondia
L’expansió internacional de les entitats bancàries pren cada cop més enbranzida.
L’expansió internacional de les entitats bancàries pren cada cop més enbranzida.

La banca segueix perdent empleats i representa el 4,82% dels assalariats


Escrit per: 
Redacció

El sector financer continua perdent empleats com ho ha fet els anys anteriors. La transformació en què viu immers el sector a causa d’haver d’adaptar el model de negoci als canvis normatius i als estàndards de transparència internacional segueix comportant una reestructuració interna. Així doncs, i segons les dades d’Andorra Banking, l’any passat treballaven en les cinc entitats financeres del país 2.618 empleats, dels quals 1.390 exerceixen a Andorra i la resta, en sucursals que els bancs nacionals tenen en altres països. Això significa que l’expansió internacional de les entitats financeres adquireix cada vegada més rellevància, i en alguns casos la plantilla a l’estranger és fins i tot superior a la que exerceix en les oficines del país. Pel que fa a gènere, dels 2.618 empleats, són dones 1.263, i homes, els 1.355 restants.

Aquestes xifres representen en l’àmbit nacional una pèrdua de 82 treballadors respecte al 2017. En canvi, si tenim en compte les xifres globals, la disminució del nombre d’assalariats només és de 40 treballadors, la qual cosa significa que els treballadors del sistema financer creixen en l’àmbit internacional i decreixen en el nacional. El 2017, treballaven a les plantilles de l’estranger un total de 1.186 assalariats, mentre que l’any passat van ser 1.228: un increment de 42 empleats.
Pel que fa al pes del sector en l’economia del país, i malgrat que el sistema financer continua contribuint decisivament en el PIB, amb un 20% del total nacional, el nombre d’assalariats de la banca representa un 4,82% del total, quan el 2017era d’un 4,95% i anys anteriors superava el 5%. La pèrdua de pes és per tant constant i significativa. Si tenim en compte les xifres de cada entitat, les dades són similars però en certs casos difereixen respecte a la tendència general. Així, l’any passat van perdre empleats Andbank, MoraBanc i Vall Banc, però en canvi en van sumar Crèdit Andorra i BancSabadell d’Andorra.
En xifres absolutes, a Andbank hi treballaven el curs passat 1.051 empleats, xifra inferior en 108 assalariats a la del 2017. MoraBanc, en canvi, només va perdre cinc treballadors, segons les memòries anuals corresponents als exercicis del 2018 i 2017. També perd assalariats Vall Banc, que torna a la xifra del 2016, amb 160 treballadors, quan el 2017 en va sumar 22. Els bancs que incrementen la plantilla són Crèdit Andorrà, amb 939 treballadors (469 a Andorra i 470 a fora).
BancSabadell experimenta un lleu però sostingut creixement: el 2016 tenia 129 empleats, el 2017 en tenia 133, i l’any passat, 140.

Andorran Banking
bancs
sector financer
treball
empleats
Comentaris: 1

Comentaris

La implementació del sistema de Intercanvi d'Informació ha estat una sotregada colossal pel sistema bancari del pais. No hi ha dubte que en les condicions actuals han de competir en igualtat de condicions amb la resta d'entitats bancaries mundials, i sense poder garantir als estalviadors que tenen el recolçament d'un Banc Central d'ultim recurs. La crisis de Xipre aqui no s'hagués superat. Els bons i daurats temps es van acabar i ara feina rai...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic