Diari digital d'Andorra Bondia
La CASS marca com a infracció greu la intencionalitat en la declaració falsa de les cotitzacions.
La CASS marca com a infracció greu la intencionalitat en la declaració falsa de les cotitzacions.

La Batllia i el Saig reben vuitanta expedients per cotitzacions falses


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Cada tancament de mes la Caixa Andorrana de Seguretat Social té incidències en els pagaments de les empreses pel que fa a les cotitzacions dels seus treballadors. Tot i això, des de la CASS asseguren que “la majoria es resolen de manera automàtica i són involuntàries”. Però quan hi ha una “mala voluntat” manifesta i no s’ha arribat a cap pacte per pagar allò degut, la CASS porta els expedients a la Batllia o al Saig perquè siguin resolts. Durant l’any passat van ser 76 els expedients transmesos, als quals s’ha d’afegir les 7 sancions imposades des del Servei d’Inspecció del Treball per aquestes mateixes infraccions, i ja des d’aquest departament n’han imposat dues més en els cinc primers mesos d’enguany. 
Es tracta sobretot d’empreses que declaren i cotitzen a la CASS quantitats inferiors a les realment pagades als treballadors, o dit d’una altra manera, que els treballadors cobren quantitats “en negre”. 
Al 2016 la CASS va enviar 34 expedients a la Batllia. Amb l’entrada en vigor dels Saig a mitjans 2016, es van retornar expedients que estaven a Batllia i es van passar als Saig. D’aquí l’increment del 2016 al 2017, expliquen des de la CASS. Abans d’aquesta data s’intentava enviar pocs expedients a Batllia per no col·lapsar-la i sempre s’intenta executar el pagament del deute des de la CASS. Tot i això, “quan hi ha una mala voluntat per part del declarant, i no hi ha cabuda a cap resolució amistosa” la CASS ho passa al Saig o Batllia.  
Des de la CASS s’explica que en la majoria dels casos se sol  arribar a un pacte en el pagament del deute. “Si hi ha hagut un oblit i un posterior compromís en el pagament, la CASS pot sancionar, però queda en un pacte per pagar el deute d’allò no declarat”, comenten des de la CASS. 

Infracció greu
Quan des d’Inspecció de Treball es detecta una irregularitat en el pagament de les cotitzacions es demana a l’empresa que regularitzi la situació prop de la CASS, que és qui incoa l’expedient sancionador i com diu l’article 158  punt 12 del Codi de relacions laborals, no es considera infracció si la CASS ha iniciat pels mateixos fets un expedient sancionador. De fet, quan es detecta un problema d’irregularitats en les cotitzacions, es demana als inspectors de la CASS si ells han iniciat un expedient o no, i únicament si ells no ho han fet l’expedient l’inicia Treball. 
La Caixa Andorrana de Seguretat Social tipifica com a sanció molt greu per a les empreses en l’àmbit de les cotitzacions fer constar de manera intencional dades falses en les cotitzacions. I el cost de la multa el quantifica per un import equivalent al preu de venda del punt de jubilació d’entre 501 i 20.000  punts. 

80
expedients
cotitzacions
Batllia
saig
empreses
falses
Número de vots: 581
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic