Diari digital d'Andorra Bondia

La burocràcia i la morositat, obstacles que entorpeixen l’activitat econòmica


Escrit per: 
Redacció

“La burocràcia administrativa continua sent un obstacle que entorpeix la marxa de l’activitat.” Així ho va assenyalar ahir el president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, durant la presentació dels resultats de les enquestes de conjuntura corresponents al segon semestre del 2012.

La Cambra ha demanat al llarg dels últims anys mesures per facilitar els tràmits administratius, però una vegada més es constata que aquest encara és un greu problema per a les empreses.
Així, es considera el reglament sobre el procediment simplificat per a determinades sol·licituds d’obertura i tràmits de comerç com un “tímid avenç” en aquest àmbit i s’afirma des de l’entitat que “estem encara molt lluny dels estàndards europeus del nostre entorn”. Pantebre va insistir ahir que cal anar cap a l’administració electrònica i que es puguin fer tràmits a través d’un sistema virtual. En aquest sentit de simplificació administrativa, va indicar que s’ha anunciat la modernització de la llei de societats però encara no hi ha un projecte concret.
A més, la Cambra considera que caldria impulsar una llei de societats limitades simplificades per permetre als emprenedors iniciar fàcilment una activitat empresarial. D’aquesta manera seria possible obrir una empresa amb un capital social d’un euro i arribar progressivament als 3.000 euros que marca la legislació actual en un període de cinc anys.
Els empresaris destaquen la morositat com un altre dels factors que incideixen negativament en la bona marxa dels negocis. Sobre aquest punt la Cambra de Comerç recorda que la proposició de llei a tràmit parlamentari ha estat una demanda reiterada en els últims anys. Malgrat tot, s’insisteix en la necessitat que batlles i magistrats dictin sentència en un termini raonable de tres mesos, i que es doti la justícia de mitjans perquè s’accelerin les execucions judicials, ja que “sense aquestes accions els efectes d’aquesta llei no podran ser els desitjats”. Pantebre va indicar que tot i que finalment hi hagi una llei en aquesta matèria, també “s’ha de fer” un registre de morosos i que han de ser els sectors que més el pateixen els que l’impulsin.
Per conèixer l’abast d’aquest problema per a les empreses, les enquestes de conjuntura van incloure, per primera vegada, algunes preguntes que hi feien referència. Els resultats indiquen que el 56,8% de les empreses declaren que tenen impagats que no confien a cobrar. Aquest percentatge és superior entre les empreses de la construcció, on arriba al 78%, i a la indústria, amb un 74,6%. Pel que respecta a l’hoteleria i el comerç minorista, el percentatge d’empreses que pateixen la morositat arriba al 54,5% i el 48,9%, respectivament.
D’altra banda, de les dades es dedueix que el 46,4% de les empreses cobren en un període inferior a 30 dies, mentre que hi ha un 3,3% que tarda més de quatre mesos a fer-ho. El sector més afectat és el de les empreses de la construcció, un 14,3% de les quals triguen més de quatre mesos a cobrar, mentre que en la resta de sectors el percentatge està entre l’1% i el 5%.
Contràriament al que passa amb la morositat, l’accés al crèdit no sembla que sigui un problema greu per a les empreses, tot i que moltes l’esmenten entre els factors que limiten la bona marxa dels negocis. I és que en les darreres enquestes es va preguntar també als empresaris sobre aquest punt en particular i el resultat és que tres de cada quatre empreses (el 76,2%) que van sol·licitar un crèdit en alguna entitat financera el van obtenir. Tot i així, el finançament a què van tenir accés va ser per menys quantitat del que s’havia demanat i amb unes condicions més exigents, amb més avals i garanties.
El 87,5% de les empreses de l’hoteleria que van sol·licitar un crèdit el van obtenir, un percentatge que es redueix fins al voltant del 80% pel que fa a la construcció i el comerç minorista, mentre que només 6 de cada 10 empreses el van obtenir en el cas de la indústria. El 25,8% de les empreses enquestades van demanar un crèdit durant el segon semestre de l’any passat.
Un altre aspecte que preocupa els empresaris és l’augment de la pressió fiscal i l’increment de les obligacions legals, fins al punt que hi ha el risc que s’enfonsi l’activitat econòmica “en no anar acompanyades d’un paquet de mesures per fomentar la competitivitat empresarial”. Per això des de la Cambra de  Comerç s’aprofita de nou per demanar “mesures més concretes i efectives de reactivació econòmica” que serveixin per desenvolupar nous productes i serveis de més valor afegit, millorar la productivitat, afavorir la innovació i potenciar la formació a l’empresa.
Des de la Cambra s’aposta també per la internacionalització com a via de creixement i expansió de les empreses, i es recorda que des de l’entitat es fan esforços per impulsar-la. Es reclama, però, que es busqui un model de col·laboració amb el Govern perquè destini recursos públics a ajudar les empreses en aquest procés. Pel que fa al sector públic, es demana la promoció del partenariat públic-privat per guanyar en eficiència i productivitat.

2013: continua la caiguda però de manera més moderada

L’economia andorrana va tornar a caure de manera significativa al llarg del 2012, sumant d’aquesta manera el sisè any consecutiu de recessió. El sector més fortament castigat continua sent la construcció, amb una disminució de la xifra de negocis del 19%, taxa similar a la del 2011. La caiguda va ser més moderada a la indústria que a la resta de sectors, amb un descens mitjà de la xifra de negocis del 8,9%. Per la seva banda, els serveis han seguit patint amb duresa la crisi, de manera que el comerç va experimentar una disminució del 12% en la facturació i l’hoteleria, un descens del 9,4% en la xifra de negocis.   
Les expectatives per al 2013 no apunten a una millora clara de l’activitat, malgrat que són les menys pessimistes dels darrers dos anys, segons va exposar el president de la Cambra, Marc Pantebre. La construcció continuarà sent el sector que caigui de manera més forta, mentre que, pel que respecta a la resta de sectors, malgrat que seguiran empitjorant “tendiran a moderar la intensa caiguda registrada en exercicis anteriors”. La previsió és que la caiguda no arribi enguany a l’1,5% del PIB, xifra que es va registrar l’any passat. O sigui que el 2013 pot ser “una mica millor” que el 2012.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte