Diari digital d'Andorra Bondia
El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Miquel Armengol.
El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Miquel Armengol.

La Cambra apel·la a la responsabilitat empresarial i confia en les mesures de la liquiditat que treballa el Govern


Escrit per: 
Redacció/Foto: Bondia

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis ha fet públic un comunicat en què apel·la a "la responsabilitat empresarial" davant la "incertesa econòmica" a la vegada que expressa la confiança en "les mesures de liquiditat que articuli en breu el Govern per a garantir la continuïtat de les empreses". En aquest sentit, la CCIS assegura que "només té un propòsit" en aquesta situació de crisi, que no és altre que "la preservació de les empreses que directament garantirà la preservació dels llocs de treball i salvaguardarà l’equilibri de l’activitat econòmica del país en aquests moments tant convulsos".

En la nota es recorda que la Covid-19 "és una crisi global de gran impacte social i econòmic" malgrat que és "incerta i les repercussions es fan difícils d’estimar". Així, es remarca que un marc d’incertesa en tots els àmbits i a tots nivells, l’"empresa té un rol fonamental per a contribuir a l’estat del benestar, però necessitarà ajuda per part de l’Estat".

Així, la Cambra assegura que moltes empreses "ja es troben o comencen a analitzar escenaris amb una possible afectació de la seva activitat per la conseqüent reducció o minva d’ingressos, per una pèrdua temporal d’activitat, una aturada de la producció, o bé, per la impossibilitat d’operar", i adverteix però que "totes elles tindran el mateix nivell de despeses fixes a finals de mes". En aquest sentit, s'insisteix en que la continuïtat dels negocis de grans empreses, pimes i treballadors per compte propi "necessitaran tresoreria per superar aquesta conjuntura i no esdevenir un curtcircuit en l’economia dels respectius països".

La CCIS reconeix que fer front a les despeses per tal de garantir que els treballadors puguin continuar cobrant les nòmines, els proveïdors els seus serveis i les despeses recurrents per dur a terme la seva pròpia activitat i mantenir una línia de servei o producció activa és una "responsabilitat inherent a l'activitat empresarial", però adverteix que per fer-ho "és indispensable que des de l’Administració Pública s’articulin les mesures més adients amb la màxima urgència per injectar la liquiditat necessària". Així, s'assegura que no totes les empreses disposen en aquests moments de tresoreria suficient per "fer front a les despeses i pagaments i probablement serà un problema que s’agreujarà en la mesura que es compliqui la situació o s’allargui en el temps".

La Cambra assegura que "comparteix plenament" que l'executiu actuï de forma prioritària per preservar la salut pública dels ciutadans però "també confia en la seva ràpida i eficient intervenció per dissenyar i establir les mesures econòmiques per injectar liquiditat a les empreses a través de crèdits tous, avals o a altres fórmules que permetin la flexibilització de pagaments, impostos i d’altres obligacions econòmiques". Així mateix, demana que el pla de mesures també pugui donar cobertura durant el període post-crisi necessari perquè les empreses puguin normalitzar el ritme de la seva activitat. 

L'entitat fa una crida a la responsabilitat social de les empreses envers els seus treballadors i avisa que "qualsevol impacte en la seva activitat, s’acabarà traduint en un impacte en les economies familiars del país". Per aquest motiu, demana a les empreses que "segueixin les recomanacions de Govern i que s’acullin als plans econòmics que s’estableixin i així, entre tots, contribuir a l’estabilització –en la mesura del possible- d’aquesta crisis per fer front en un futur immediat, a la recuperació econòmica del país".

cambra
apel·la
responsabilitat
Empresarial
confia
mesures
liquiditat
Govern
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic