Diari digital d'Andorra Bondia

La Cambra demana avals públics per facilitar a les pimes l’accés al crèdit


Escrit per: 
M. S. C.

Un 27% de les empreses tenen problemes de finançament i tresoreria greus o molt greus (el nivell més elevat assolit fins ara). Per aquest motiu, la Cambra de Comerç creu que s’hauria d’estudiar la implementació d’avals públics adreçats a petites i mitjanes empreses i a autònoms.

El president de l’ens, Marc Pantebre, ha recordat que el principal escull per accedir al crèdit és el fet que els bancs demanen més avals. Així, ha recordat que ara ja hi ha un programa adreçat als emprenedors i la intenció és que aquestes ajudes es generalitzin.
Aquesta és una de les mesures que la Cambra de Comerç ha apuntat aquest dijous davant el indicis de millora del context econòmic. Pantebre també ha demanat la simplificació dels tràmits, avançar cap a l’administració electrònica i les “declaracions responsables”. Pel que fa al sector de la construcció, el president de la Cambra ha demanat a les administracions una major cura en el pagament a proveïdors i impulsar un pla renove per a edificis, així com l'implementació de mesures d’estalvi energètic. De cara a impulsar el foment de l’activitat econòmica, Pantebre ha reiterat la necessitat de reduir el dèficit públic i prioritzar les infraestructures encaminades a la rendibilitat socioeconòmica. Així mateix, les restriccions al trànsit en els eixos comercials han tornat a formar part d’aquest paquet de mesures. Pantebre ha indicat que la iniciativa té un consens majoritari i precisament aquest divendres hi ha la primera reunió tècnica del procés executiu, que ha de definir com i quan es fixen aquestes restriccions. La Cambra també ha reiterat la necessitat d’obrir l’economia a sectors de valor afegit. Per assolir tot això, Pantebre ha demanat consens als representants polítics i l’aprovació del pressupost per poder treballar a un nivell correcte pel que fa les inversions.

Millora del context

Tot i que durant el primer semestre d’aquest any tots els sectors econòmics encara es trobaven immersos en una greu crisi, les enquestes de conjuntura realitzades per la Cambra de Comerç al teixit empresarial indiquen que la situació millora lleugerament respecte a ara fa un any.
A la indústria, la producció ha moderat la davallada, tot i que ha continuat la reducció de les plantilles i dels preus de venda. Les expectatives per al segon semestre del 2010 indiquen que la situació seguirà negativa, però amb un deteriorament més moderat. El principal factor que limita la bona marxa dels negocis és la debilitat de la demanda.
La construcció pateix una situació pitjor que la indústria i els indicadors segueixen mostrant una correcció dràstica pel que fa a l’oferta i la demanda. Tot això està generant un ajustament dels preus de venda. L’edificació és el tipus d’obra que pateix més, tot i que també ha retrocedit l’obra civil davant la manca de pressupost del Govern i la retallada d’obra pública dels comuns. Tot i que les empreses preveuen que l’activitat seguirà reculant fins a finals d’any (amb una nova reducció de personal), esperen que l’afebliment sigui més suau. La debilitat de la demanda també és el principal factor que limita la marxa del negoci, tot i que les dificultats de finançament i tresoreria doblen la seva incidència respecte al semestre anterior.
L’enfonsament de la demanda fa que el comerç segueixi travessant moments de molta dificultat, tot i l’alentiment dels nivells de deteriorament. Només les grans superfícies diuen haver viscut una situació més negativa que un any enrere. Davant d’això, molts comerços han retallat preus i personal.
La moderació del ritme de contracció també es nota en el sector hoteler. Tot i així, aquesta situació ha vingut acompanyada d’un empitjorament de la situació econòmica de les empreses davant la reducció dels marges que ha comportat retallades de personal. Aquest ajustament de preus, però, ha atenuat la caiguda de l’ocupació.
De cara al 2011, els empresaris preveuen que es mantindrà la línia d’estancament. Tot i així, Pantebre creu que l’aprovació del nou marc fiscal aportarà beneficis per a l’economia.

Desacord sobre els dies de tancament a les nou

La Cambra de Comerç ha reiterat la necessitat de flexibilitzar els horaris comercials per adaptar-se a la necessitat dels clients. Així, Pantebre s'ha mostrat crític amb el Govern en assegurar que el rebuig a l’allargament dels horaris no és una política de suport a l’activitat comercial. Amb relació a la proposta d’aquest any, ha declarat que “del primer calendari al que s’aprovarà de 101 dies [de tancament a les 9 h] hi ha molta diferència i no hi podem estar d’acord”.
Pantebre també s'ha mostrat dolgut que la llei sobre horaris comercials pactada per PS i ApC no tingui el consens de tots els grups de l’arc parlamentari.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte