Diari digital d'Andorra Bondia

La Cambra demana mantenir i ampliar els plans de finançament preferent


Escrit per: 
M. S. C.

Les enquestes de conjuntura del segon semestre del 2010 elaborades per la Cambra de Comerç assenyalen el finançament o la tresoreria com una de les principals dificultats que troben avui les empreses.

Per fer-hi front, l’entitat demanarà al nou Govern que mantingui el programa de préstecs en condicions preferents per continuar ajudant els emprenedors i els projectes d’innovació (una mesura molt positiva impulsada per l’actual executiu, segons l’ens). Al mateix temps, però, demana anar més lluny i estudiar l’oferiment de microcrèdits o avals públics per a petites empreses i autònoms. Així mateix, l’ens ha indicat que la morositat és un obstacle “molt significatiu” per a l’empresa. Per fer-hi front remarca que cal dotar la justícia de més recursos perquè les resolucions s’executin amb la màxima celeritat i elaborar una llei sobre la morositat.
Aquesta és una de les vuit mesures que la Cambra de Comerç farà arribar al nou Govern amb l’objectiu de fomentar l’activitat econòmica. Un altre dels aspectes que preocupen en aquest moment és la constant destrucció de llocs de treball. Per aquest motiu, el president de l’entitat, Marc Pantebre, creu que cal potenciar i ampliar les polítiques actives de formació, com és el programa Foment de l’Ocupació. En concret, la Cambra demana que s’obri a tots els sectors (ara només està adreçat al turisme, el comerç i la construcció), millorar la promoció i facilitar a les petites empreses que s’hi puguin acollir ja que avui els tràmits són massa feixucs. Pantebre també ha posat en relleu la necessitat d’una col·laboració més estreta entre el Servei d’Ocupació, els sindicats i les patronals.
Per fer front a l’actual context, la Cambra també remarca que les empreses han de millorar la qualitat de l’oferta i innovar. Aquest seria un element que permetria la reactivació de la demanda, la principal dificultat amb què es troben tots els sectors econòmics. Perquè això sigui possible, l’entitat demana el recolzament de l’administració oferint incentius, sigui reduint impostos o oferint subvencions directes o amb altres fórmules.
Tal com la Cambra ha indicat diverses vegades, una altra de les mesures seria la modificació de la Llei d’inversió estrangera i ampliar l’obertura al capital estranger. Pantebre ha indicat que el que cal és “anar a buscar inversors que puguin crear valor afegit”. Així mateix, l’entitat ha assegurat que cal més pedagogia i informació del Govern respecte a les noves lleis fiscals. Pantebre ha explicat que l’entrada en vigor, fa tres mesos, de la Llei de l’impost sobre la renda dels no residents fiscals, ha provocat “efectes no desitjats”, ja que no s’ha pogut comunicar amb el temps suficient a proveïdors i prestadors de serveis. A més, el president de l’ens ha recordat que en molts casos les rendes dels no residents fiscals estan gravades al país de residència. Per aquest motiu ha demanat la signatura de convenis que permetin evitar la doble imposició amb la màxima celeritat.
La Cambra també remarca la necessitat de simplificar els tràmits burocràtics i d’elaborar lleis adaptables al país. Una legislació de què considera que caldria flexibilitzar-ne l’aplicació seria la de seguretat i salut en el treball. Segons Pantebre, aquest text està tenint un impacte “important” en els comptes d’explotació de les empreses.
El paquet de mesures també fa esment de la construcció, el sector més tocat per la crisi. Per ajudar a desbloquejar els processos urbanístics, l’entitat aposta per introduir un nombre reduït de canvis a la Llei de sòl de forma urgent. Algunes de les propostes inclouen modificar el mètode per determinar la cessió econòmica (que avui no s’ajusta a la realitat), buscar sistemes perquè l’import de cessió obligatòria es pugui fer efectiu de forma fraccionada o al final del procés de construcció i permetre el pagament fraccionat o en acabar els treballs de les taxes de les llicències d’edificació. Finalment, es remarca la necessitat de rebaixar el quòrum per tramitar un pla parcial.
Pel que fa al turisme, i amb l’objectiu de lluitar contra l’estacionalitat, la Cambra creu que s’han de crear nous pols d’atracció. Així mateix, proposa destinar recursos públics a projectes amb grans efectes cap al sector privat. Això ha d’anar acompanyat de la recerca de nous mercats i destinar una part important del pressupost a promoció. Pantebre ha afegit que la pacificació de l’eix Meritxell-Carlemany també seria un revulsiu.

Estancament de l’economia
Tots els sectors econòmics van registrar durant el 2010 una millora en el negoci respecte a l’any anterior després que la davallada es moderés. Tot i així, tot el balanç global va ser molt desfavorable.
El que va registrar dades més negatives va continuar sent el de la construcció. La sobreoferta d’edificació residencial i la brusca aturada de l’obra pública han fet caure l’obra executada i la contractada indica que l’ajust encara no ha acabat. Aquest sector va patir una reducció significativa del personal (del 14%), així com dels preus de venda.
Quant al sector de la indústria, el ritme de descens de la producció es va mantenir elevat. El comerç també va moderar la caiguda, excepte en el ram de l’electrònica. Les vendes d’aliments i béns d’ús personal també es van frenar. Finalment, el sector hoteler va presentar un dels balanços més negatius l’any passat per la davallada de turistes.
Els factors que dificulten la producció més citats són la debilitat de la demanda, l’augment de la competència, les dificultats de finançament o tresoreria, la pèrdua d’atractiu de la zona i l’augment dels costos d’explotació. Les perspectives de cara a aquest anys no són gaire més optimistes. Així, es preveu que l’activitat econòmica segueixi força estancada. Els primers indicadors així ho corroboren.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte