Diari digital d'Andorra Bondia
Antoni Martí i Miquel Armengol en la presentació de l’Informe econòmic 2017, ahir.
Antoni Martí i Miquel Armengol en la presentació de l’Informe econòmic 2017, ahir.

La Cambra demana una pena diferent per al delicte fiscal en cas d’error


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La Cambra de Comerç va demanar ahir un canvi en la tipificació del delicte fiscal ja que l’actual regulació té “certs riscos”. Així, el president de l’entitat, Miquel Armengol, va recordar que la llei preveu penes de presó per a les defraudacions tributàries superiors als 75.000 euros. La proposta passa perquè la tipificació no es basi exclusivament en la xifra defraudada sinó que s’introdueixi la distinció entre els casos d’incompliment per error o desconeixement (sobretot tenint en compte “que no tenim la pràctica en temes fiscals”) i el frau intencionat. Aquestes dues casuístiques haurien de tenir penes diferenciades, va afegir. Armengol va reclamar un procediment que garanteixi “els drets fonamentals del contribuent” com la presumpció d’innocència, el dret a la no autoincriminació, el dret a la prova i a conèixer en tot moment quina és la situació personal. També va apostar per un sistema fiscal “simple i estable” i una pressió fiscal “competitiva, no superior al 25%”.

Armengol va plantejar aquestes peticions en la presentació de l’Informe econòmic 2017. En aquest marc va reiterar que el comerç al detall és el sector que està costant més recuperar-se i va alertar que està entrant en una “situació de risc”, motiu pel qual va demanar agilitat per adaptar-se als canvis. Els principals motius d’aquest estancament cal buscar-los en el comerç electrònic, l’àmplia oferta comercial als països veïns, la desaparició de l’efecte vitrina (es podien trobar coses que no es venien als països d’origen del visitant), i la disminució del diferencial de preu. Davant d’això, va destacar la necessitat d’agilitzar la implementació de les accions previstes al Pla estratègic de turisme de compres i de formar el personal. Amb aquest objectiu s’emprendrà una acció de conscienciació amb Actua, però el president de la Cambra considera que els cursos haurien de ser obligatoris a l’hora de renovar el permís de residència i treball. En aquest àmbit també s’inclouria el poc ús del català als establiments, un fet que atribueix a les administracions i als empresaris. Amb relació al comerç electrònic, la Cambra de Comerç i Actua treballaran ara per millorar els tràmits duaners, els mitjans de pagament i cobrament i la logística. A més va anunciar que es vol crear una plataforma conjunta de venda online adreçada a les PIME per tal que una botiga petita pugui oferir comerç electrònic (també cap a l’exterior). 
A banda, el president de la Cambra va advertir que sembla que els lloguers dels locals comercials estan tornant a créixer  i va apuntar que això podria venir motivat per l’obertura de nous comerços o la inversió estrangera. És per aquest motiu que l’entitat recomana als propietaris que s’obrin al diàleg amb els llogaters per comprendre la seva realitat. Armengol també va parlar de l’acord d’associació i va demanar al Govern “molta més informació” sobre l’impacte positiu que tindrà a l’economia, els estudis de finançament del personal tècnic que necessitarà l’executiu, i les fonts de finançament propi que s’han previst per cofinançar el projecte comunitari en territori nacional. A l’últim va reiterar el treball per implantar un aeroport al país i estudiar la connexió ferroviària.
De la seva banda, el cap de Govern, Antoni Martí, va destacar que la situació és millor avui que al 2011 i va remarcar que en els seus mandats ha estat quan s’han dut a terme reformes que s’anaven ajornant feia anys. Quant al comerç, va apuntar que el Govern ja es va anticipar amb el pla estratègic i avui ja estan en fase d’execució el 60% de les accions que corresponen al Govern. Amb tot, va dir que es tracta d’un problema global i que ni les lleis ni un govern tot sol permetran modernitzar el sector ja que per això cal la participació dels empresaris. Martí també va reiterar l’aposta per l’aeroport de la Seu d’Urgell i no tanca la porta a una instal·lació nacional. 
Sobre el canvi en el delicte fiscal, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va dir que analitzaran la proposta. Tot i així va afegir que “la millor manera de defensar tots els contribuents és que hi hagi mecanismes per evitar que hi hagi gent que tingui la temptació de fer frau”.

 

Previsió que el PIB creixi com al 2017 o menys

La Cambra preveu que durant el 2018 l’economia andorrana registri un creixement moderat del PIB no gaire allunyat del que es va produir el 2017 o fins i tot per sota. Així ho fan pensar les enquestes realitzades, que assenyalen que la recuperació de l’activitat es continuarà consolidant durant l’any tot i que a un ritme pausat i amb millores moderades, a excepció del comerç. Respecte l’informe del 2017 es destaca que durant l’any passat es va continuar allargant l’etapa de creixement iniciada el 2013. El sector que va liderar aquesta evolució va ser els serveis, sobretot per les activitats vinculades al turisme, mentre que el sector financer va ser la branca que va tenir una evolució menys favorable. També va contribuir-hi positivament la construcció.

Cambra de Comerç
informe econòmic 2017
delicte fiscal
comerç

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte