Diari digital d'Andorra Bondia
Marc Pantebre
Marc Pantebre

La Cambra exigeix “celeritat” a l’administració per pagar factures


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) ha reclamat a l’executiu que les administracions paguin als seus proveïdors en el termini general de 60 dies que marca la Llei de mesures contra la morositat i que no esgoti el termini màxim de 90 dies que preveu la legislació vigent. Així ho va demanar el president de la CCIS, Marc Pantebre, al ministre de Finances, Jordi Cinca, en la reunió que van mantenir ahir, segons va informar la Cambra en un comunicat.
A més a més, Pantebre va plantejar també al titular de Finances que en els casos en què es produeixi la mora es paguin els interessos de demora corresponents meritats d’acord amb les disposicions de la llei, així com que es desenvolupi una eina informàtica de gestió pública que interactuï amb l’usuari, que permeti garantir més celeritat dels tràmits administratius i incrementi la transparència de les activitats de l’administració.
En aquest sentit, el president de la Cambra va demanar més coordinació entre els ministeris per contribuir a resoldre aquest problema ja que, malgrat assegurar que són conscients que l’administració “té els seus timings”, aquesta manca de coordinació comporta que qui ha d’acabar fent efectiu l’import de les factures ‒el ministeri de Finances‒ ho faci amb retard.
I és que la qüestió de la morositat és una de les grans preocupacions de la Cambra i la majoria d’empreses. En aquest sentit, cal recordar que el resultat de les enquestes de conjuntura del segon semestre del 2015, fetes públiques el mes passat, ja evidenciava novament aquest problema. 
En concret, fins al 12% de les empreses enquestades van assenyalar tenir problemes de liquiditat a causa del retard en el pagament de les administracions, un percentatge que des de la Cambra es considera “molt rellevant” tenint en compte que no totes les empreses treballen amb les administracions. Per aquest motiu, el president de la Cambra va fer aleshores una crida a les administracions perquè es permetés a les empreses ajornar el pagament dels seus deutes tributaris si donaven com a garantia una factura pendent de cobrament de la mateixa administració.
El problema de la morositat i el retard en el pagament de les factures per part de les administracions públiques afecten especialment la construcció. De fet, l’enquesta de conjuntura va posar de manifest que el 22% de les empreses d’aquest sector estaven afectades per aquest problema.
Per aquest motiu, i tot i no voler-ne fer un cavall de batalla, el gerent de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda), Víctor Filloy, va reclamar una informatització de tot el procés de contractació i que les empreses puguin conèixer en tot moment en quin punt està la seva factura per poder d’aquesta manera preveure quan es podrà fer el pagament i “fer els seus números”.
Així mateix, Filloy, que va recordar que la informatització de tot el procés és una recomanació de les directives europees en matèria de contrac­tació pública, va incidir, igual que Pantebre, en la necessitat que l’administració pagui els interessos corresponents a la demora en el pagament de les factures, pràctica que no se 
segueix.

Cambra Comerç
factures
morositat
Administració
Víctor Filloy
Acoda
Comentaris: 1

Comentaris

Molt bé per la Cambra! Si ens demanen als empresaris que complim amb els nostres pagaments, que també ho faci el Govern,

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic