Diari digital d'Andorra Bondia

La Cambra exposa que és necessari aprovar una llei sobre la morositat


Escrit per: 
M. S. C.

Les enquestes de conjuntura realitzades per la Cambra de Comerç segueixen fent palesa la marxa negativa dels negocis durant la primera meitat de l’any i entre l’empresariat no es confia que l’escenari pugui millorar a curt termini.

De fet, els indicadors disponibles fins a l’octubre així ho corroboren. En aquest context, el president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, va alertar que moltes empreses els han traslladat que estan en una situació insostenible i que estan amenaçades de tancament. A part de la caiguda de la demanda, la morositat és un dels factors que cada vegada afecten més els negocis. Per aquest motiu, l’entitat va exposar ahir la necessitat d’elaborar una llei per garantir el pagament i reduir els terminis.
Pantenbre va indicar que avui no hi ha cap text legislatiu sobre morositat i per això cal regular-ho establint uns terminis màxims de pagament. En aquest sentit va afegir que als països de l’entorn s’apliquen interessos de demora. El president de la Cambra de Comerç va explicar que els sectors de la indústria i la construcció són els més afectats pels retards dels pagaments, encara que tota la resta se’n ressent. Així, va indicar que “la gent no paga o paga tard”, i això tant pel que fa als particulars com el Govern.
Així mateix, la Cambra també creu que l’executiu hauria de dotar de més recursos l’administració de justícia perquè les execucions es poguessin fer més de pressa, i valorar la possibilitat de disposar de fórmules de mediació per resoldre conflictes mercantils. L’ens també va demanar que s’ofereixi la possibilitat d’ajornar el pagament dels deutes tributaris a les empreses que donin com a garantia una factura pendent de cobrament de l’administració.
Altres sol·licituds que la Cambra fa al Govern per reactivar la construcció (el sector més tocat per la crisi) giren a l’entorn de la necessitat de trobar fórmules per oferir incentius per a la rehabilitació d’edificis amb criteris d’eficiència energètica i modificar l’actual decret d’ajudes a la rehabilitació. Així mateix, es remarca que cal mesures públiques per incentivar la formació i fer més competitives les empreses.

Actuació del govern

Pantebre també va celebrar que el Govern hagi començat a “posar fil a l’agulla” a les reformes estructurals imprescindibles. com ara l’obertura al capital estranger, la diversificació de l’economia, la reforma de la Seguretat Social, un model fiscal competitiu i homologable a escala internacional, i l’apropament a la Unió Europea. També es va mostrar satisfet de l’augment del pressupost d’An­dorra Turisme, que ha crescut un 64,6%, que a més de permetre la realització de campanyes ha de servir per desenvolupar les conclusions del treball realitzat pel Govern i el sector. De fet, l’entitat va remarcar que el model turístic actual, basat a augmentar la facturació gràcies a una afluència de visitants més elevada, no millora els marges de les empreses. A més, indica que està derivant en una “guerra de preus” en detriment del servei, cosa que “ofega les empreses i devalua la imatge del país”. Pantebre va concloure que el sector turístic ha de ser la “locomotora” mentre les reformes estructurals no donin els seus fruits.
A aquestes mesures a mitjà i llarg termini també caldrà afegir-n’hi unes a més curt termini. Segons Pantebre, aquestes han de permetre millorar la productivitat i la creació de nous productes, desenvolupar nínxols de competències i millorar la formació continuada.

Internacionalització

El president de la Cambra de Comerç també va afirmar ahir que l’entitat està registrant més interès de les empreses del Principat per internacionalitzar-se, ja que el mercat andorrà els ha quedat petit. En aquest sentit va indicar que el Govern també hauria de posar els mecanismes per recolzar aquesta expansió cap a l’exterior. Davant d’aquesta realitat, l’entitat preveu potenciar la xarxa de cambres de comerç a escala internacional per recolzar les empreses que volen accedir a altres mercats.

La marxa dels negocis segueix negativa a tots els sectors

Les enquestes de conjuntura presentades ahir per la Cambra indiquen que tots els sectors han registrat dades negatives del gener al juny i les perspectives de cara al futur són negatives.
La indústria ha accentuat el ritme de caiguda, i ha acumulat així nou semestres de forts descensos interanuals, sobretot arran de la debilitat de la demanda. El grau d’utilització de la capacitat productiva se situa al 56,7%, deixant enrere la mitjana històrica del 70%. El sector creu que no s’ha tocat fons i es preveuen nous ajustos en les plantilles.
La caiguda de l’activitat també s’ha registrat en la construcció i el volum d’obra executada ha tornat a recular, tot i que es detecta una estabilització del ritme de contracció. Les perspectives continuen sent negatives, sobretot per la baixa demanda i per les dificultats d’accés al finançament (un factor que cada vegada preocupa més).
El comerç segueix la mateixa tònica, tot i que la seva situació no és tan dolenta com la dels sectors anteriors. La situació és més favorable per als supermercats i grans magatzems. El sector hoteler està molt afectat per la davallada de turistes. A més, les reserves es fan més tard i això motiva l’oferiment de promocions, un fet que fa reduir significativament els marges.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte