Diari digital d'Andorra Bondia
Pantebre va fer balanç ahir de la tasca feta durant els darrers nou anys.
Pantebre va fer balanç ahir de la tasca feta durant els darrers nou anys.

La Cambra lamenta que Salut no vagi en la mateixa direcció que Actua


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, es va mostrar molt crític ahir amb l’actuació del ministeri de Salut a l’hora de legislar sobre fertilitat, ja que els textos que està elaborant “no van en la mateixa direcció que els clústers” d’Actua. Des de l’entitat es va assenyalar que “els conflictes entre els lobbies mèdics i el ministeri de Salut” cal tractar-los abans per evitar generar falses expectatives i cremar energies, tal com ha succeït amb l’Institut Marquès, que estava interessat a obrir un centre de reproducció assistida al Principat. “Molt sovint en aquest país no tothom rema cap al mateix costat”, va assenyalar Pantebre, que considera que és una qüestió que Andorra s’hauria de “fer mirar”. 
El president de la Cambra de Comerç també es va referir a les xifres d’inversió estrangera, que són més modestes del que s’esperava. En aquest sentit, va exposar que costa que les empreses s’instal·lin al Principat perquè és un país poc conegut i perquè els processos no són gens àgils. Per la seva banda, la directora de l’ens, Pilar Escaler, va afegir que la llei per si sola no porta inversió estrangera, sinó que també és important el sistema jurídic i mercantil o la signatura de convenis de doble imposició. Per Pantebre, amb la inversió estrangera “potser vam fallar en excés d’eufòria inicial” quan “això era una cursa de fons més que un esprint”. Al mateix temps es va mostrar convençut que els fruits es podran veure en un període de deu anys.
Per altra banda, el president de la Cambra de Comerç també es va referir a la reforma de la funció pública que intenta implantar el Govern i que ja ha provocat una vaga de treballadors de l’Administració. Pantebre considera que el sector públic i el privat, en comptes de convergir, divergeixen cada cop més. Això indica que és “gravíssim per a  l’economia” perquè provoca una escletxa entre el sector públic i el privat i va exposar que cal posar fi a aquesta divergència. Va remarcar que en els darrers vuit anys s’han perdut milers de llocs de treball i centenars d’empreses, un fet que ha succeït “exclusivament al sector privat”. Davant d’això va destacar la necessitat de “fer una perspectiva d’on anem i cap on no volem anar”.
Pantebre va fer aquestes declaracions en el marc del balanç de les activitats fetes per la Cambra de Comerç el 2017 i durant el seu mandat com a president, des del 2009. Entre les accions que s’estan materialitzant, destaca la conversió de Meritxell i Carlemany en carrers per a vianants i el pla estratègic de turisme de compres, que està avançant i que compta amb la implicació del sector comercial.

Satisfacció amb la negociació de la lliure circulació de mercaderies

“No estem insatisfets de com ha anat fins ara” la negociació per l’acord d’associació amb la Unió Europea tot i que encara queda molta feina. Ho va dir el president de la Cambra de Comerç, que va recordar que l’ens volia que en la lliure circulació de mercaderies no es modifiqués l’acord duaner o que “s’eixamplés” (ampliar les franquícies comercials, l’entrada dels productes que no estan en la unió duanera amb les mateixes condicions dels industrials, i trobar una solució per al tabac). Pantebre va remarcar que no s’ha aconseguit augmentar les franquícies, però tampoc s’han rebaixat; s’ha assolit incloure els productes agrícoles a banda del tabac; i la previsió d’assolir un període transitori suficient per al tabac. La Cambra es va reunir amb més de 60 empreses del sector agrícola (excloent-hi les relacionades amb el tabac) per analitzar la situació actual i l’impacte que tindria l’acord. Es va constatar que l’afectació que comportarà per a aquest sector serà neutra o positiva. Ara es farà el mateix procediment amb la lliure circulació de serveis.

1.800 consultes al servei de consultoria

El servei de consultoria empresarial (Sape-Actua) és un dels més utilitzats, sobretot per la facilitat que suposa el fet que estigui ubicat al Govern. El 2017 es van comptabilitzar 1.869 consultes. També destaquen els 919 participants en els 81 cursos de formació realitzats l’any passat. Anualment, uns 5.000 professionals utilitzen els serveis de la Cambra.

cambra
Actua
Salut
direcció
lamenta

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte