Diari digital d'Andorra Bondia
Miquel Armengol, president de la Cambra de Comerç.
Miquel Armengol, president de la Cambra de Comerç.

La Cambra remarca que s’ha de pujar el nivell de vida per salvar el comerç


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Miquel Armengol, considera que “és molt difícil que els preus puguin baixar” per fer més competitiu el comerç del Principat. La Cambra, que en l’anterior enquesta de conjuntura va destacar que el sector no aixeca el cap i que les perspectives per a aquest semestre també són negatives, opina que la solució del comerç passa perquè s’incrementi el nivell de vida de la població. Armengol va destacar que els costos del comerç del Principat són molt més alts que els de les comarques veïnes, tant de França com d’Espanya. En concret, el president de la CCIS va apuntar que les  principals càrregues a què ha de fer front el comerciant andorrà són els preus del lloguer i els salaris que els comerços han de pagar als treballadors.
La setmana  passada, l’ACU plantejava la creació d’una central de compres com a possible solució perquè el comerç del Principat sigui més competitiu. Armengol dubta que aquesta central de compres baixés els preus dels productes que es venen al país. “ No sé si la central solucionaria res, aquí les empreses ja saben comprar i compren bé”, va apuntar. 
Segons Armengol, els preus als comerços del país “són més alts pels costos que tenen, només cal mirar el salari mínim o mitjà d’Andorra i el de les regions veïnes, tant del nord com del sud”.
Incrementar el nivell de vida suposa apujar els salaris perquè tothom pugui accedir fàcilment al consum intern. Mentre l’economia d’Andorra no pugi, segons Armengol serà difícil reactivar el comerç.
El comerç del país pateix aquesta davallada de demanda des de fa anys. El 54% dels comerços enquestats ho van apuntar com a principal causa de caiguda de vendes. Però tot va lligat, perquè el 35% comenten que és per l’augment de competència i el 34% consideren que és perquè s’ha perdut l’atractiu de la zona. Finalment, el 30% dels comerciants opinen que els costos d’explotació són la causa principal dels resultats negatius. 
Malgrat els esforços que fan per incentivar les vendes, amb descomptes i promocions, els consumidors han comprovat que baixar a la Seu d’Urgell, per exemple, els compensa, primer perquè  els tornen l’IVA amb el tax free, i després perquè sostenen que encara que els haguessin de fer pagar l’IGI, com van apuntar els mateixos comerciants, els sortiria més barat. 

cambra
remarca
nivell
Salvar
comerç
pujar
vida

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Doncs els costos seran més cars (que ho dubto) pel preu dels lloguers perquè pel que fa als sous no és. Ara mateix Andorra (1050 x12 pagues = 12600) té el mateix sou base que Espanya (900 euros x 14 pagues = 12600) i ja no parlem de França (1521 euros/mes). Tampoc parlem dels costos laborals per l'empresari de tenir un treballador que a Andorra son bastant minsos comparats amb Espanya i França. També en quant a salaris, si mirem per exemple les ofertes de treball al lloc web de Mercadona per a la Seu, es pot veure que el sou d'entrada són 1328 euros per 40h setmanals. Em pot dir, Sr Armengol, quin supermecat d'Andorra ofeireix aquest salari d'entrada per 40h setmanals? A més aquest salari té progressió anual mentre que a Andorra els sous estna congelats des de fa anys. Si vol podem seguir parlant del servei, formació, garanties, ... però crec que serà millor que no.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte