Diari digital d'Andorra Bondia
Escaler i Armengol van presentar ahir el resultat de les enquestes de conjuntura del segon semestre del 2017.
Escaler i Armengol van presentar ahir el resultat de les enquestes de conjuntura del segon semestre del 2017.

La Cambra reprèn el projecte per connectar Girona i Andorra amb tren


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Agències

Una de les prioritats de la Cambra de Comerç és millorar les comunicacions per “desenclavar” el país. Recentment el president de l’entitat, Miquel Armengol, va expressar la voluntat de recuperar el projecte d’un aeroport en territori andorrà. Ahir va anunciar que ja s’ha començat a treballar també per reprendre la idea de connectar l’estació de l’AVE de Girona amb el Pas de la Casa mitjançant ferrocarril. Es tracta d’un projecte que les cambres de comerç dels Pirineus Orientals d’Espanya, França i Andorra van elaborar fa vuit anys i ara es vol analitzar la seva viabilitat i estudiar la possibilitat d’obtenir finançament europeu, va declarar Armengol, que no va amagar cert escepticisme.

L’entitat remarca que sense infraestructures de comunicació adequades “no podrem desenvolupar avantatges competitius ni assolir un creixement econòmic sostingut”. Un altre obstacle per a la millora dels negocis és la dificultat per trobar treballadors. Així, les enquestes de conjuntura corresponents al segon semestre del 2017 realitzades per la Cambra de Comerç assenyalen que un 61% de les empreses constructores i gairebé 8 de cada 10 hotels tenen dificultat per trobar mà d’obra qualificada. L’entitat recorda que aquesta situació comporta una sobrecàrrega del personal i això fa que no es pugui donar un bon servei. A més, “inhibeix, en molts casos, els incentius a la inversió”. Per solucionar-ho considera que el servei d’Ocupació, Immigració i les patronals han de coordinar esforços. Armengol explica que avui no només falta personal qualificat,  sinó de tota mena i apunta que la recuperació als països veïns i l’elevat nivell de vida al Principat (sobretot el preu de l’habitatge) fan difícil atraure treballadors estrangers.

Una altra de les vies d’actuació de la Cambra de Comerç serà acompanyar el comerç en la transformació que està patint el sector, que és l’únic que no es recupera. El futur passa, segons la directora de l’ens, Pilar Escaler, per desenvolupar experiències de compra lligades també a altres serveis; diversificar l’oferta; aplicar la tecnologia als comerços; i també impulsar el comerç electrònic. Amb relació a aquest darrer aspecte, Armengol es va mostrar confiat que amb l’acord d’associació amb la Unió Europea les dificultats que hi ha avui per desenvolupar el sector quedaran “força solucionades”. Per ajudar el comerç en aquests canvis, la Cambra impulsarà aquest mes conjuntament amb el Govern la primera edició del curs bàsic per a professionals del comerç. A més, en els propers mesos es posarà en marxa el projecte del label comerç execel·lent, se seguiran organitzant visites a altres mercats per conèixer innovacions, es faran accions per promoure la presència de les botigues a la xarxa i es continuarà treballant amb les associacions de comerciants en el desenvolupament dels eixos.

En les enquestes del segon semestre del 2017 es va preguntar també sobre la inclusió laboral de les persones amb discapacitat. D’aquestes se n’extreu que un 6,6% de les empreses enquestades han contractat o supervisat persones amb discapacitat. El sector que n’ha ocupat més és la indústria (8% de les empreses), mentre que a la construcció només s’ha assolit el 2,4%. També destaca que el 90% de les empreses de més de 100 treballadors aposta per contractar discapacitats, mentre que en les microempreses (fins a 5 empleats) només ho fan l’1,9%. A l’últim, es constata que el 53,8% de les empreses desconeix les ajudes del Govern per promoure la inserció de discapacitats (58% empreses del comerç, 56% del sector hoteler i 50% de la construcció).

Recuperació a tots els sectors excepte al comerç, que cau un 0,8% en facturació

Les enquestes del segon semestre del 2017 assenyalen que l’economia andorrana es va seguir recuperant durant l’any passat tot i que lentament. Aquesta millora arriba a tots els sectors excepte al comerç minorista, en el qual es viu una situació d’estabilització en lloc de reactivació a causa del dèbil consum i als problemes de competitivitat que té. Així, només un 28% dels negocis diu que l’evolució és positiva, mentre que la majoria assenyala que la xifra de vendes global ha disminuït respecte del 2016. Els millors resultats es van registrar en els supermercats i grans magatzems i en el ram de vehicles i accessoris (sobretot arran del Pla Engega), mentre que el descens de les vendes es va viure principalment en l’electrònica, equipaments de la llar i la roba i el calçat. Durant el 2017, el comerç va registrar una caiguda de la facturació del 0,8% de mitjana (el 2016 va créixer un 0,9%).

A l’altre extrem hi ha el sector hoteler, que ha crescut més que la resta. Durant el segon semestre, un 65% d’hotels van assegurar haver viscut una evolució positiva, una xifra “rècord”, segons la Cambra de Comerç. També destaca l’augment de l’ocupació durant aquest període, que s’explica per “l’excel·lent balanç turístic de la campanya d’estiu” i les accions puntuals com l’Andorra Shopping Festival o el Black Friday. Armengol va celebrar que Andorra continua sent atractiva a nivell turístic i que això és fruit de les inversions empresarials, sobretot del sector de l’esquí, i del Govern. Durant el 2017, es va registrar un increment de la xifra de negocis del 3,7%.

En el sector industrial, en canvi, l’activitat es va recuperar, però a un ritme més lent que mesos enrere, motiu pel qual les empreses es van mostrar menys entusiastes que en els dos semestres anteriors. La producció industrial va registrar un increment moderat, però la cartera de comandes es considera poc satisfactòria. Així, mirant globalment el 2017, la recuperació es va alentir respecte del 2016, i la xifra de negocis va créixer un 3,1%, mig punt per sota que l’any anterior. 

A l’últim, la construcció va registrar al segon semestre del 2017 una millora moderada de l’activitat tot i que es va mantenir en uns registres molt baixos. Destaca el fet que les opinions sobre la marxa dels negocis van ser les més optimistes dels últims 12 anys. Davant d’això, es va apuntar que sembla que la correcció del sector immobiliari s’ha completat tot i que encara hi ha un volum d’habitatges pendents de vendre i que l’obra difícilment repuntarà sense el suport de l’impuls creditici i una recuperació més sòlida de l’economia i el mercat laboral. Quant a l’impacte de la situació política a Catalunya, el president de la Cambra de Comerç va destacar que “no ha incidit” en l’economia andorrana.

Amb relació a les perspectives per als primers mesos del 2018, l’entitat espera que el creixement econòmic segueixi avançant tot i que en uns registres encara “discrets”. Així, l’hoteleria preveu que durant la primera meitat de l’any la recuperació del sector guanyi solidesa. També la construcció es mostra optimista (principalment pels treballs de reforma i rehabilitació i l’augment de la inversió pública) tot i que preveu que els nivells d’activitat encara seran discrets i insuficients. En el sector industrial, es preveu un alentiment de l’activitat. I amb relació al comerç, les previsions de les empreses de cara a aquest 2018 són les menys entusiastes dels últims dos anys i estimen un estancament de l’activitat comercial.

cambra
projecte
connectar
Girona
Andorra
tren
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic