Diari digital d'Andorra Bondia

La capital posa en marxa una comissió que treballarà en mesures anticrisi


Escrit per: 
Redacció


En temps de vaques magres alguns comuns han optat per deixar de banda els colors polítics i empènyer majoria i oposició en la mateixa direcció. És el cas del Comú de la capital, que va aprovar ahir, en sessió ordinària, la proposta del conseller Jordi Minguillón de crear una comissió especial que prengui mesures per pal·liar els efectes de la crisi.

Després d’aprovar-la per unanimitat, aquesta comissió és previst que mantingui la primera trobada dilluns per treballar en la millora de les finances comunals i anar a la recerca d’un model que faci l’administració tan sostenible com sigui possible sense que els serveis que reben els ciutadans perdin qualitat.
Aquesta decisió s’ha donat a conèixer arran de la liquidació del primer trimestre del pressupost d’aquest any, uns comptes que han donat un resultat positiu de 527.775 euros. Una xifra que, tot i va ser valorada de forma positiva per la mandatària socialdemòcrata, Rosa Ferrer, ha estat inferior a la que s’esperava, donat que s’havia calculat que es recaptaria uns 3 milions més del volum final, 6.700.0043 euros.
Atès que el primer trimestre és el període en què la capital recapta un alt percentatge dels impostos, Ferrer va indicar que el Comú es veurà obligat a “revisar el pla de tresoreria entre el tercer i el quart trimestre de l’any” per ajustar al màxim les despeses a les previsions reals d’ingressos. Tot i que és un any complicat en l’àmbit financer, Ferrer manté la premissa inicial dels comptes del 2010, que era no incrementar el deute a finals d’any.
Aquest repàs de l’estat de les arques va obrir un ampli debat amb l’oposició, que de la mà de Pere Cervós, el seu cap, va demanar una actitud “valenta” per innovar en la confecció del pressupost per a l’any vinent. “Falta fer un canvi en l’estructura i anar a la recerca de noves fórmules”, va comentar Cervós, que va insistir en la necessitat d’obtenir més rendiment del Centre de Congressos i dels Serradells. En el primer cas aposta “per externalitzar els serveis”, donat que al seu parer els experts sabran treure la màxima rendibilitat a l’ens. Aquesta proposta va ser rebutjada categòricament per la cònsol major, que va indicar que es tracta d’un “model liberal” que els socialdemòcrates no comparteixen i que durant el seu mandat no es tindrà en compte.


Abaixar els sous dels polítics

Un altre dels temes que Pere Cervós va comentar va ser la revisió dels sous dels consellers i els cònsols i la llista dels càrrecs de confiança. Cervós es va mostrar disposat a reduir el seu salari si la majoria tira endavant la iniciativa per reduir la despesa, i va recomanar a la corporació un estudi dels càrrecs de confiança per saber si hi ha massa assalariats a l’administració amb aquesta funció i si es podria passar amb menys efectius.
Val a dir que cap d’aquestes propostes serà estudiada pel Comú. Almenys això es pot deduir de les paraules de Ferrer, que va indicar que “hi ha consellers que cobren 1.300 euros” i que els seus sous estan congelats des que van entrar a la corporació. Sobre els càrrecs de confiança, Ferrer va recordar que a Andorra la Vella hi ha “més de cinc-cents treballadors” i que  aquests càrrecs fan falta per fer funcionar l’engranatge.


Sense GAdA i amb el repte de trobar un sistema
sostenible per l’administració i just per al funcionari

Finalment no hi va haver sorpreses sobre el sistema de gestió de l’acompliment (GAdA) i la corporació va suspendre ahir per unanimitat aquest sistema i es va proposar el repte d’anar a la recerca d’un nou model més just, tant per al treballador com per a l’administració. Moltes van ser les propostes que es van escoltar ahir en sessió de comú.
Rosa Ferrer va comentar la necessitat d’“equiparar” sous en l’administració, i és que actualment hi ha una gran disparitat de salaris. És per això que va assenyalar que una de les propostes seria que el GAdA només fos consolidat en les franges més baixes, fent que amb el temps els sous fossin més uniformes. En qualsevol cas, i ja en roda de premsa, la mandatària va recordar que el GAdA va néixer com una compensació per als treballadors que donen “un plus” a l’administració i no per a tots els que fan la feina ben feta, donat que per això se’ls paga un salari.
D’altra banda, la cònsol va indicar que de cara al pressupost 2011 ja s’ha previst un increment “de l’1 per cent” de les despeses de personal que consolidarà els salaris. Ferrer va comentar que aquesta suspensió del GAdA era necessària, donat que en una legislatura suposa un increment d’1 milió d’euros en la despesa de personal.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte