Diari digital d'Andorra Bondia
El consell d’administració de la CASS va tancar els comptes del 2017.
El consell d’administració de la CASS va tancar els comptes del 2017.

La CASS tanca el 2017 amb un dèficit de 30,8 milions d’euros


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La branca general de la Caixa Andorrana de Seguretat Social va tancar el 2017 amb un dèficit de 30,8 milions d’euros, segons es desprèn dels estats financers i de la liquidació de comptes de l’exercici passat, aprovats dimarts al vespre pel consell d’administració de la CASS.
Així, segons el comunicat fet públic per la parapública, la branca general va ingressar l’any passat fins a 110,3 milions d’euros per cotitzacions dels assalariats i dels treballadors per compte propi, un 11,3% més que la quantitat ingressada pel mateix concepte el 2016. A aquesta xifra cal sumar-hi els 8,2 milions d’euros que es van ingressar per les cotitzacions de les prestacions econòmiques de la CASS –pensions i baixes–, i que suposen uns ingressos totals de 118,5 milions d’euros.
Pel que fa a les despeses, aquestes es van incrementar en un 5,1% respecte l’exercici 2016 i van ascendir a 149,3 milions d’euros. Quant a la distribució de les despeses, 91,1 milions d’euros corresponen a les prestacions sanitàries, un 4% més que l’any passat, mentre que les prestacions econòmiques –baixes, pensions d’invalidesa i pensions d’orfenesa– van ascendir a 58,2 milions d’euros, un 2,3% més que el 2016. 
Quant als beneficiaris del sistema, al final de l’exercici 2017 la CASS tenia comptabilitzats fins a 42.509 assalariats, un 3,3% més que les persones registrades el desembre del 2016. Aquest augment es tradueix també en un increment de la massa salarial declarada, que el 2017 ha estat un 3,8% superior a la de l’any anterior. També  ha pujat la xifra de cotitzants per compte propi, amb una alça del 6,5% per a un total de 6.236 autònoms.
Pel que fa al nombre d’assegurats indirecte es va situar en 17.104 persones, mentre que el nombre de pensionistes de la branca general es va reduir un 1,2%, arribant als 2.564 pensionistes a 31 de desembre passat. D’aquests, 2.257 són d’invalidesa, 306 d’orfenesa i hi ha una pensió de reversió d’ascendents.
més reserves de jubilació
En el cas de la branca de jubilació, les reserves van créixer en 48,4 milions després de registrar uns ingressos de 136 milions, i unes despeses de 87,6 milions. Així, pel que fa a les entrades, la CASS va ingressar fins a 128 milions d’euros provinents de les cotitzacions dels assalariats i treballadors per compte propi, 3,3 milions per les cotitzacions de les prestacions econòmiques –pensions i baixes– i 4,7 milions més corresponents a transferències del Govern per fer front al finançament de les pensions no contributives.
Pel que fa als beneficiaris, a final del desembre passat la CASS tenia registrats 12.200 pensionistes, un 2% més que a final del 2016, dels quals 10.575 són jubilats, hi ha 7 capitals de jubilació i 2.979 pensions de viduïtat, de les quals 74 de temporals.
D’altra banda, i a instàncies del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), el consell d’administració de la CASS va donar el vistiplau a un acord de la parapública amb l’Agrupació Mèdica i Quirúrgica per a l’atenció de referència en les especialitats d’otorinolaringologia i al·lergologia a l’Institut Universitari Quirón Dexeus.
Així, i per continuar millorant l’atenció als usuaris, l’òrgan rector de la CASS va acordar la licitació del seguiment de l’estudi de satisfacció dels afiliats i declarants, que es farà per mitjà d’un concurs internacional.

Les propostes per a la jubilació, a final d’abril

El document amb les propostes per a la sostenibilitat del sistema públic de pensions que el president de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, es va comprometre a fer arribar a les comissions legislatives de Finances i Pressupost i de Sanitat i Medi Ambient, no es trametrà com a mínim fins a final d’abril. I és que el consell d’administració de la CASS va començar a analitzar en la reunió de dimarts les primeres propostes, que ara hauran d’analitzar els representants dels diferents col·lectius (empresaris, assalariats i pensionistes) per fixar la seva posició. I és que des de la parapública es vol que les mesures que es facin arribar al Consell General comptin amb el vistiplau de totes les parts.

cass
comptes
2017
consell administració CASS
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic