Diari digital d'Andorra Bondia
Els dos candidats de la CEA a les eleccions de la CASS del col·lectiu d’empresaris, Xavier Altimir i Francesc Zamora, ahir.
Els dos candidats de la CEA a les eleccions de la CASS del col·lectiu d’empresaris, Xavier Altimir i Francesc Zamora, ahir.

La CEA aposta per fer el sistema més eficient abans d’apujar cotitzacions


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) defensa que abans d’augmentar les cotitzacions cal fer el sistema més eficient. Ho van afirmar ahir els  dos candidats de la patronal a les eleccions de la CASS del col·lectiu d’empresaris, Francesc Zamora i Xavier Altimir (que també és president de l’entitat). “El repte és posar control”, va dir Altimir, que va afegir que la “solució fàcil és apujar impostos i cotitzacions”. Els candidats de la CEA van criticar que el Govern hagi anat ajornant les mesures que haurien de permetre optimitzar la despesa. També van retreure al president del consell d’administració de la CASS que els titllés d’insolidaris per oposar-se a l’increment de les cotitzacions i van afirmar  que “el senyor Rascagneres és molt bo fent acudits però no tant aplicant les mesures”. De fet, Altimir va recordar que l’empresariat aporta més que el treballador i va apuntar la possibilitat d’adoptar el model suís en què hi ha poca diferència entre la part assalariada i la patronal.

Davant de la situació actual de la CASS, la CEA considera que “és una obligació intentar frenar la tendència de creixement de les despeses, sobretot a la branca sanitària”. Altimir va lamentar que “fa molts anys que el Govern i la CASS parlen sobre com optimitzar”, però “quan es vol reduir la despesa sembla que hi ha por, no sé si pels vots”. Així, va retreure a l’executiu que no hagi aplicat les mesures que estan sobre la taula des del 2009, ni les propostes de Cristina Rodríguez quan era ministra de Salut. El president de la CEA va afegir que cal que la CASS deixi de ser un “campi qui pugui”, ja que “tant els proveïdors com els usuaris n’estan abusant de forma evident”. La patronal considera elevat el dèficit de la branca general, que,  segons van recordar, suposa un 5% del pressupost de l’Estat. A més, van afegir que si a això s’hi suma el que suposarà d’aquí a uns anys el dèficit de la branca jubilació “el país serà insostenible”.

A banda d’optimitzar la branca sanitària, els candidats de la CEA proposen altres mesures en relació amb la branca jubilació com la revisió del valor del punt. Zamora va recordar que hi ha un desfasament de deu anys “entre el que compro i el que venc”. Per això, va assenyalar que “caldrà veure com es pot equilibrar”. També es mostren partidaris d’estudiar un canvi en l’edat de jubilació. Així, proposen rescindir el contracte als 65 anys i, en el cas que es vulgui allargar la vida laboral, fer un contracte nou. D’aquesta forma s’evitaria “l’efecte pervers” de gent que continua treballant més enllà dels 65 anys i que busca que se’ls acomiadi amb una indemnització. La patronal veu interessant l’allargament de l’edat de jubilació a través de contractes d’acompanyament, una oportunitat perquè aquests empleats traslladin el seu coneixement i experiència. Aquest canvi en l’edat de jubilació s’ha de desplegar de forma sectorial, segons la CEA. D’aquesta manera remarquen que hi ha “sectors de risc”, com ara la construcció o les empreses de transport, en què no s’hauria de preveure la possibilitat de treballar fins a més gran, ja que es posaria “en perill la salut dels treballadors i de la resta de persones”.

Així mateix, els candidats de la CEA proposen fixar un topall per a les pensions, una mesura que no hauria de ser mai retroactiva; i passar de cinc a set anys el temps mínim per a l’adquisició de drets, una forma de reduir la tensió a mig i llarg termini en la branca jubilació tenint en compte que una part important dels assalariats treballen a Andorra de forma temporal.

A l’últim, Zamora va remarcar que qui ha de prendre una decisió sobre el futur de la CASS és el Govern. Al mateix temps, el president de la CEA va afegir que si la reforma de la CASS i de les lleis laborals i de funció pública es deixen per a la pròxima legislatura “serà per fer-se un fart de riure” tenint en compte que estan pendents des de fa deu anys. “Si no s’aproven serà per posar-ho a la portada d’El Jueves”, va ironitzar.

CEA
aposta
sistema
eficient
apujar
cotitzacions
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic