Diari digital d'Andorra Bondia

La CEA demana que s'accelerin els convenis de doble imposició per evitar que empitjori la crisi


Escrit per: 
Redacció/Agències


La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) creu que és bàsic per a la revitalització de l'economia que se signin els convenis que evitin la doble imposició amb els països veïns i que es faci quan abans millor.

Així ho ha manifestat el president de la CEA, Xavier Altimir, en una entrevista a l'ANA, en què ha assenyalat que en el moment econòmic que s'està vivint és imprescindible facilitar a les empreses andorranes la possibilitat d'exportar els seus productes i serveis, ja que d'aquesta manera s'evitaria la pèrdua de llocs de treball o el tancament d'empreses que pot comportar l'estancament del mercat interior.
Xavier Altimir considera que és urgent prendre aquesta mesura ja que 'com més es tardi, menys recaptarà el Govern' de manera que la crisi econòmica s'agreujarà i el dèficit creixerà. La Confederació lamenta les limitacions que es troben els empresaris a l'hora d'exportar els seus serveis, mentre que això no passa a la inversa, amb el 'greuge comparatiu' que això suposa pels empresaris del país. Per la CEA, aquests convenis haurien d'anar lligats amb les negociacions que s'estan duent a terme a l'entorn de la Declaració de París i que han de permetre a Andorra sortir de la llista de paradisos fiscals de l'OCDE. En aquest sentit, Altimir ha assenyalat que els consta que aquestes qüestions són una prioritat pel nou Govern però ha recalcat la urgència de dur-les a terme quan abans millor.
Pel que fa al ritme de les negociacions entorn a la Declaració de París i als convenis, Altimir ha manifestat que, tot i que no coneixen el contingut exacte de les paraules de Frémont, caldria explicar als veïns que la conjuntura pròpia d'Andorra, lligada a la conjuntura global de crisi, fa que el Principat necessiti un cop de mà per tramitar amb urgència aquestes qüestions. En aquest sentit, el president de la CEA ha posat com a exemple la situació de la banca, un dels pilars de l'economia andorrana, que s'ha vist afectada per totes aquestes qüestions, ja que 'molta gent s'ha vingut a informar i alguns possiblement hagin retirat els diners'. Això, segons la CEA, pot comportar una baixada dels ingressos del sector i una repercussió important en el PIB del país, ja que la banca representa el 20% d'aquest valor.
Des de la CEA creuen que la negociació dels convenis per evitar la doble imposició són imprescindibles però que haurien d'anar acompanyats d'una revisió de la llei d'inversions estrangeres i dels impostos que consideren un 'nyap'. En aquest sentit, Altimir ha assenyalat que el fet d'obrir l'economia 'a quatre o cinc sectors' no farà que s'inverteixi la tendència econòmica negativa. Segons Altimir, està bé que la llei d'inversions estrangeres vagi a poc a poc però caldria ser 'una mica més ambiciós' perquè d'aquesta manera Andorra es podria convertir en un pol d'atracció d'empreses de fora que generarien un nou volum de diners que repercutirien en les arques de l'Estat. A més, des de la CEA no consideren que això pugui suposar una amenaça pels empresaris andorrans ja que el mercat intern està ben cobert i les empreses que vinguin probablement faran negocis cap a l'exterior.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic