Diari digital d'Andorra Bondia
Un dels carrers del Pas de la Casa.
Un dels carrers del Pas de la Casa.

La CEA demana un pla global pel Pas per resoldre la manca de mà d’obra


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Tant la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) com la Cambra de Comerç han rebut el neguit dels comerciants del Pas de la Casa per la manca de mà d’obra que tenen els establiments. Davant d’aquesta situació, la CEA considera que les institucions públiques haurien de fer una reflexió d’ampli abast i definir un “pla global” pel Pas de la Casa, segons va detallar el gerent de la patronal, Iago Andreu. Aquest hauria d’abastar no tan sols el mercat laboral sinó aspectes com ara el preu de l’habitatge, l’urbanisme o l’oferta que dona aquest nucli a la gent que hi vol residir. Tot això encaminat a convertir-lo en “un lloc més atractiu per viure-hi”.

El gerent de la CEA remarca que des del Govern s’ha treballat en diferents plans per millorar el Pas de la Casa. Ara, el que seria desitjable és que “s’unissin esforços i que encara es fes més transversal”. Això passaria per aprofundir en altres àmbits que fins avui no s’han tocat o que potser s’han tractat de forma aïllada, destaca. Com a exemple posa el Programa de Foment de l’ocupació en zones geogràfiques allunyades desplegat per l’executiu, que considera que segurament es va fer “amb bona intenció” però que no ha evitat que el problema persisteixi. Andreu afirma, però, que si s’hagués impulsat de forma paral·lela amb altres iniciatives “potser hauria funcionat”.
Una altra de les solucions que es podria adoptar per resoldre les dificultats per trobar treballadors que tenen els comerços del Pas de la Casa és la cerca d’assalariats transfronterers en les poblacions veïnes que estan en territori francès. En aquest sentit destaquen que potser el poble encampadà es troba allunyat del centre d’Andorra però no tant de Mérens o l’Ospitalet. La CEA creu que es podria treballar aquest territori, tot i que accepta que és una zona poc poblada.
El gerent de la patronal també va destacar que des de la CEA se segueix amb atenció el dia a dia del Pas de la Casa, tenint en compte que no fa ni un mes que va viure una situació complicada pel tall de l’RN-22 i perquè és un motor econòmic d’Andorra. “Tot i que el Pas de la Casa té una casuística molt concreta, els neguits de l’empresariat del Pas són neguit de país”, va dir. Ara per ara, però, la CEA no preveu traslladar al Govern la petició d’impulsar aquest pla global. 
De la seva banda, la directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escaler, va afirmar conèixer el problema “crònic” de la manca de personal al Pas de la Casa. Amb tot va indicar que aquesta situació també s’està produint a la resta del Principat. “Quan als països veïns l’activitat econòmica no va malament és molt més difícil atraure treballadors”, va destacar. Així, Escaler va explicar que tots els sectors tenen problemes per trobar assalariats, i encara més persones qualificades. Un dels àmbits en què això és “molt evident” és la construcció. La directora de la Cambra de Comerç va afegir que el Pas de la Casa, a causa de les seves “peculiaritats” (és un poble més aïllat i d’alta muntanya), encara ho té més difícil per cobrir plantilles. 
En tot cas, Escaler va explicar que aquesta no és una qüestió que es tracti des de la Cambra de Comerç i va apuntar que són les patronals les que treballen en aquest tema.

 

 

Pas de la Casa
mà d'obra
treballadors
CEA
Cambra de Comerç
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic