Diari digital d'Andorra Bondia
La CEA insta el Govern a fer realitat les promeses el 2017
La CEA insta el Govern a fer realitat les promeses el 2017

La CEA insta el Govern a fer realitat les promeses el 2017


Escrit per: 
M.S. / Foto: ATV

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va aprofitar ahir el seu discurs en l’acte de presentació de la Memòria 2016 de la CEA per instar l’executiu a “fer realitat” aquest 2017 les promeses i les diferents  reformes “que fa anys que anuncia”.
En aquest sentit, Altimir va insistir en la necessitat de tirar endavant d’una vegada per totes la reforma del Codi de relacions laborals, la reforma sanitària, la de la funció pública i, principalment, la de l’administració per fer-la, sobretot, molt més àgil. I és que és precisament aquesta “manca d’agilitat”, tant en el “funcionament de l’administració com en la concreció i el desenvolupament de mesures afavoridores del creixement”, el que, per Altimir, ha suposat un fre i no ha permès “avançar a una velocitat suficient” en la recuperació econòmica.
En aquesta línia el president de la CEA, que va destacar la situació d’incerteses i dubtes que viu el país i va desitjar que “el 2017 sigui l’any d’inflexió i que la normalitat es torni a instal·lar a casa nostra”, va insistir que, malgrat el que apunten els diferents indicadors, l’economia andorrana “està estancada” i va lamentar que, “malgrat els esforços”, l’obertura econòmica i la inversió estrangera “no hagin donat, per ara, els resultats esperats”. 
Davant d’aquest fet, Altimir, aprofitant la presència en l’acte del cap de Govern i del titular d’Afers Exteriors, va apostar per una “concertació” d’interessos públics i privats per treballar per atraure empreses que s’instal·lin al país.
No obstant, el president de la CEA va advertir que per assolir aquest objectiu cal tenir una actitud més “proactiva”, així com “invertir en talent, resoldre les necessitats i dificultats a l’hora de contractar personal, millorar les infraestructures, agilitzar tràmits i, sobretot, deixar de crear inseguretat jurídica”.
D’altra banda, Altimir, que va fer un breu repàs de les reunions i actes portats a terme per la Confederació Empresarial Andorrana l’any passat, va incidir també en el gran repte que ha d’afrontar el país enguany, com és la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europa, un repte “tan important que serà determinant per al futur dels propers decennis de la nostra societat”.
El president de la CEA, que va assegurar que “tots volem el millor futur per al nostre país i per aquest motiu l’acord que s’està negociant ha de ser el millor acord que mai un país tercer hagi negociat amb la UE”, va insistir en la necessitat de ser valents en la negociació, una possibilitat que no es va tenir en l’àmbit de la fiscalitat i l’intercanvi d’informació, en què “poca cosa podíem fer”.
Així, Altimir considera que en l’establiment de l’acord d’associació “hem de ser prou valents per plantejar als nostres interlocutors allò que pensem que és just per als nostres interessos, sense menystenir els seus”. Per això, i després d’afirmar que la CEA estarà al costat del Govern “per defensar els interessos del nostre país”, Altimir va incidir en la importància de “fer propostes, prendre la iniciativa”, i va advertir que el país no entendria que hi hagués  cessions sense les corresponents compensacions.

El turisme ‘low cost’, la principal amenaça per a la marca Andorra

El turisme low cost és percebut pels ciutadans, com a mínim pels que han participat en l’enquesta interna impulsada per la CEA per definir la marca Andorra, com la principal amenaça per a aquest objectiu, seguida de ben de prop per la pèrdua de la identitat nacional. Així ho va explicar ahir l’empresari, advocat i president de la comissió Marca Andorra i Comunicació de la CEA, Pere Augé, que va exposar les principals conclusions d’aquesta primera enquesta, ja que ara s’està treballant en una segona enquesta a les cambres de comerç, a les associacions empresarials i també a altres entitats de l’estranger per saber quina opinió els mereix Andorra. Augé va explicar també que entre les fortaleses que han identificat els ciutadans hi ha l’entorn i el medi ambient, la seguretat i una fiscalitat competitiva com a aspectes més assenyalats, mentre que, pel que fa a les debilitats, s’hi trobarien els accessos i el transport internacional, el sobredimensionament de l’administració i la manca de coordinació, així com la falta d’estratègia com a país. Quant als aspectes que poden ser una oportunitat, els ciutadans es van decantar pels esports i l’oferta de neu i per la competitivitat fiscal.

CEA
Xavier Altimir
marca Andorra
Pere Augé
reformes
Govern
executiu
acord d'associació
promeses
Comentaris: 1

Comentaris

Mortes gracies Xavier per intentar ajudar al teixit empresarial. Els discursos publics son perillosos per les persones amb un ego exagerat i amb un cert poder. Pero sembla que s'encaixen millor, quan venen d'un home. Aixó s'acabat, quan volen fer quelcom d'arbitrariament inutil, car i desastrós ho bateigen amb ''d'interes nacional'' i tots a callar.... Están matant la nostra Andorra, i dormen ben tranquils.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic