Diari digital d'Andorra Bondia

La CEA, la Cambra i l’EFA proposen privatitzacions i mesures urgents


Escrit per: 
M. F

 

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) van presentar  un document amb 50 propostes que giren al voltant de dotze punts i que van entregar al cap de Govern, Antoni Martí.

Tal com va explicar el president de la CEA, Xavier Altimir, es tracta d’un primer document amb qüestions que consideren prioritari que es tirin endavant, mentre treballen en un estudi molt més aprofundit i que giri a l’entorn de la idea que “Andorra té futur”.
Entre les propostes, una administració única (és a dir, que hi hagi una gestió com si es tractés d’una sola administració), privatitzacions de determinades activitats que l’Estat presta però que li resulten molt oneroses, com ara RTVASA, l’obertura al capital estranger al cent per cent, una reflexió sobre el sistema sanitari, la reforma del sistema fiscal i facilitar alguns projectes com ara un heliport. Convertir per a vianants Carlemany i Meritxell és un altra de les propostes que s’inclouen en aquest document.
D’aquesta manera, el document inclou dotze eixos, el primer dels quals tracta de l’administració. Així, exposen que cal la reforma de les administracions a través d’una reducció de la despesa, una revisió de la llei de la funció pública per fer-la sostenible, no crear noves places, possibilitar la carrera administrativa i fomentar la mobilitat entre administracions. També remarquen la necessitat d’avaluar l’oportunitat de privatitzar, externalitzar o buscar sinergies amb un operador privat per a totes les activitats que presta l’administració i que ara com ara els resulten molt costoses, com ara RTVASA. Així, Altimir va afegir que consideren que la privatització de la ràdio i televisió públiques podria aportar grans beneficis  i també proposen que s’obri la porta a la possibilitat que entrin nous operadors de telecomunicacions.
En un segon punt demanen que es redueixi i simplifiqui els tràmits administratius, que el silenci administratiu sigui considerat positiu i que s’avanci en el ple desenvolupament de l’administració electrònica.
En tercer lloc exposen la necessitat d’una reflexió “profunda” sobre el sistema sanitari andorrà. En aquest sentit manifesten que és “insostenible” que la branca de malaltia tingui un dèficit de més de 40 milions i proposen que es revisi el sistema de copagament. En aquest sentit, Altimir va assenyalar que potser tothom ha de ser conscient que tocarà pagar més o bé que s’anirà per la línia de fomentar només el pagament dels genèrics. Així mateix, exposen que és necessari reduir els proveïdors de serveis, ja que remarquen que així se’n podrà ajustar molt més el cost. Quant al sistema de pensions, manifesten que també és necessària una reforma.
En un quart punt assenyalen la necessitat d’obrir al cent per cent les inversions estrangeres, tot i que admeten que l’Estat pugui preveure alguna excepció, com per exemple excloure de l’obertura determinats sectors estratègics. En aquest sentit el vicepresident de la Cambra, Ricard Vicens, va manifestar que no consideren que amb l’obertura les empreses d’aquí  hagin de “tancar”, ja que va afegir que cal pensar que molts dels serveis que oferiran no aniran destinats al país. També demanen que es desenvolupi el marc de la propietat intel·lectual i que s’ampliï l’obertura actual dels actius immobiliaris.
Quant a la reforma del sistema fiscal, que forma part d’un cinquè punt, manifesten la necessitat d’elevar el sostre per a la liquidació en règim simplificat de 250.000 a 600.000 euros. També destaquen la necessitat d’eximir de la subjecció als impostos aprovats de les rendes de capital mobiliari de manera universal i apostar per aquesta exempció com a instrument per atreure capital. Des de la patronal assenyalen, a més a més, la necessitat que se signin aviat els convenis de no doble imposició, especialment amb França i Espanya, i que s’atragui capital a través d’una jurisdicció fiscal atractiva i competitiva.
Una altra proposta és que s’aprovi de manera urgent un impost directe sobre el valor afegit que substitueixi tota la imposició indirecta, i que es tirin endavant deduccions i altres mesures incentivadores a l’impost de societats. Finalment, remarquen que la posada en funcionament del nou sistema fiscal requerirà l’existència d’una organització administrativa competent i eficaç.
Les patronals també consideren essencial que es faciliti que determinats privats que hi han mostrat interès puguin tirar endavant determinats projectes, com un casino, un heliport, una terminal d’autobusos o el telecabina al pic de Carroi. També creuen que seria interessant crear un parc tecnològic i sanitari.
Totes aquestes propostes serien fruit de la iniciativa privada, i pel que fa a la pública consideren que cal que l’executiu potenciï la finalització de la circumval·lació de Sant Julià.
També assenyalen la necessitat que es creï un entorn favorable per atreure talent i la millora de la qualitat ocupacional. En aquest sentit, proposen mantenir i impulsar el programa destinat al finançament privilegiat, i que hi hagi un marc legal que permeti impulsar noves formes de finançament alternatiu, abaratir o eximir d’impostos la creació de noves empreses.
Un altre dels projectes que volen que es tiri endavant és la creació d’una agència per a la promoció i dinamització del comerç i del turisme que serveixi, entre altres coses, per impulsar nous sectors econòmics. També volen que es faciliti el règim d’immigració per atraure els professionals que els diferents projectes necessitin i que s’impulsin esdeveniments singulars i comercials tot l’any.
Finalment, conclouen que cal planificar una estratègia dels recursos energètics destinada a facilitar les energies renovables al país.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte