Diari digital d'Andorra Bondia
Cadena en la seva intervenció en l’acte de presentació de la CEA-Micro, ahir.
Cadena en la seva intervenció en l’acte de presentació de la CEA-Micro, ahir.

La CEA-Micro treballarà per afrontar els canvis a la CASS i l’acord amb la UE


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, va destacar ahir en la presentació de la secció específica per a autònoms i microempreses que aquesta pot ajudar a afrontar amb el “màxim de garanties” alguns reptes que es plantegen com són la implementació de les noves lleis laborals, els canvis que hi haurà a la CASS, l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), i el procés d’obertura i diversificació econòmica. 

Cadena va explicar que avui hi ha 110 associats que tenen entre un i cinc treballadors. Això sense comptar els autònoms i microempreses que formen part d’alguna de les 22 associacions sectorials integrades a la CEA. Ara, la voluntat és créixer, tenint en compte que més del 80% de les empreses del país són petites i que cada cop hi ha més autònoms i microempreses de sectors com la comunicació, consultoria i assessoria fiscal. Amb la creació de la CEA-Micro  “els volem donar la veu perquè puguin tenir la millor resposta i el millor servei”, ja que tenen unes necessitats diferents que les empreses més grans, va dir.
Per a les microempreses (és a dir, fins a cinc treballadors), la quota per afiliar-se a la CEA és de 230 euros a l’any i en el cas dels autònoms tindran una bonificació del 50%. La patronal té avui 180 socis individuals i 22 associacions sectorials, que integren un total de 550 empreses. El gerent de l’entitat, Iago Andreu, va explicar, però, que s’ha constatat que aquests socis individuals tenen dificultats per interlocutar amb la CEA, d’aquí la creació de la secció específica per a autònoms i microempreses. Com a principals serveis, l’entitat ofereix a aquests empresaris consultes laborals bàsiques, les denúncies d’intrusisme i competència deslleial, i la col·laboració amb l’administració amb vista a eliminar obstacles. A més, Andreu va destacar el treball que es farà al si del consell d’administració de la CASS i en relació amb les negociacions de l’acord d’associació amb la UE en defensa dels interessos de l’empresariat, les aportacions a la Llei òmnibus per als autònoms anunciada pel Govern, i el control de la “sagnant situació del registre de comerç per la manca de personal” (motiu pel qual l’executiu ja ha anunciat una auditoria al servei de Tràmits).
A l’últim, el president de la CEA va reconèixer el treball realitzat durant aquests anys per l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa (PIME) i va oferir als seus integrants la possibilitat de formar part de la CEA-Micro. Cadena va exposar la voluntat de ser “la patronal de tots” i va indicar que els serveis per a aquests empresaris pot anar creixent amb les seves aportacions.

 

cea-micro
CEA
microempreses
emprenedors
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic