Diari digital d'Andorra Bondia
El president de la CEA, Gerar Cadena, i el director-gerent de la patronal, Iago Andreu.
El president de la CEA, Gerar Cadena, i el director-gerent de la patronal, Iago Andreu.

La CEA només vol augments salarials obligatoris en sous de menys de 1.700 euros


Escrit per: 
Redacció / Foto: CEA

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) considera que els augments salarials obligatoris que ha previst el Govern en el paquet de mesures per millorar el poder adquisitiu s'haurien de limitar només a aquells sous que es troben entre el salari mínim (apujat des d'ahir a 1.200 euros) i el salari medià (1.700 euros mensuals), i no arribar fins al salari mitjà (2.100 euros) tal com havia proposat l'Executiu. Així ho han recollit en el document que han presentat al Govern per tal que es debati en el si del Consell Econòmic i Social (CES). Des de la patronal s'ha explicat que s'han volgu aportar noves propostes perquè el paquet de mesures "no només abordi el problema del poder adquisitiu de les persones assalariades i les famílies, sinó que també ajudi les empreses a suportar l'augment de costos dels darrers mesos".

Així, amb relació als salaris, la patronal es mostra favorable a l'augment del salari mínim aprovat, arribant als 14.414 euros anuals, però en canvi introdueix matisos en els aguments de sou obligatoris. El Govern va anunciar l'obligació d'aplicar l'IPC a tots els salaris entre el mínim i el mitjà als quals no s'hagi aplicat voluntàriament aquest índex, però la CEA creu que només s'hauria d'obligar en la forquilla compresa entre el salari m´nim i el medià (1.700 euros mensuals). A més, indiquen que cal aplicar l'IPC subjacent, és a dir, el que descompta l'impacte dels carburants, "perquè aquest impacte ja es compensa amb altres mesures) en aquells salaris que no hagin estat incrementats en els últims 12 mesos i que no siguin noves contractacions realitzades durant els darrers 12 mesos. Finalment, es vol que a l'hora de calcular els salaris situats entre el mínim i el mitjà (o medià, segons es triï) es tingui en compte el salari base i els variables, exceptuant les hores extraordinàries.

D'altra banda i pel que fa a l'habitatge, assenyalen que "les mesures intervencionistes han desincentivat que es construeixi habitatge de lloguer", però que no es poden retirar de cop per evitar un efecte rebot. Així, demanen la retirada progressiva de "les mesures intervencionistes" i que per tant, es permeti augmentar les rendes del lloguer sempre que l'import de la renda no superi un terç de la renda familiar. També insisteixen en accelerar les promocions d'habitatge públic del Govern i dels Comuns, amb un pla a mitjà i llarg termini i amb promocions de lloguer a preu regulat que garanteixin la sosteniblitat de la inversió pública. Alhora volen una rebaixa de les cessions urbanístiques i de la càrrega fiscal per a promocions d'habitatges de lloguer i la creació d'una batllia especialitzada a més de fomentar la mediació en aquest àmbit i donar seguretat als potencials inversors amb normes clares i previsions de futur.

En l'àmbit de la fiscalitat es proposa augmentar la subvenció sobre els carburants de vehicles i maquinària industrials i d'empresa fins als 20 cèntims per litre (el Govern en preveu 7) per tal d'equiparar-ho amb els ajuts dels països veïns. D'aquesta manera es considera que es compensaria aproxiamadament la meitat de l'increment de preu que els carburants han experimentat els darrers mesos. També es vol bonificació d'impostos comunals i modificacions en l'impost de societats: accelerar les deduccions per digitalització, ajornar l'entrada en vigor de les noves obligacions de presentació de comptes i bonificació del 25% del primer tram de l'IRPF.

Igualment, per fomentar i accelerar la implementació de les energies renovables es reclama aprovar més subvencions a les instal·lacions fotovoltaiques, més subvencions a la rehabilitació amb criteris d'eficiència energètica, reduir la dependència als combustibles fòssils i la dependència exterior i consensuar la gratuïtat del transport públic amb les concessionàries per evitar noves desavinences.

Finalment, pel que fa a les matèries primers, i especialment les vinculades a la construcció, es demana la creació d'un nou índex i de taules de referència que facilitin l'actualització de contractes públics i privats amb la màxima transparència.

Andorra
CEA
augments
sou
salaris
obligatoris
increments
mesures
poder adquisitiu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte