Diari digital d'Andorra Bondia
El president de la Confederació Empresarial Andorrana, Gerard Cadena.
El president de la Confederació Empresarial Andorrana, Gerard Cadena.

La CEA planteja un debat per definir el futur de les empreses després de la pandèmia


Escrit per: 
Redacció/Foto: CEA

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) vol que l'executiu impulsi un debat estratègic que permeti "garantir la competitivitat de les empreses després de la pandèmia" i per aquest motiu es posa a la seva disposició per tal d’iniciar-lo el més aviat possible, tenint en compte, segons afirmen en un comunicat, "la urgència de la situació". Així ho ha expressat el comitè executiu de la patronal en el document de posició dimarts.

L'entitat considera que és necessari un debat i un acord de país al tomb de tres qüestions fonamentals" com són el repartiment dels costos de la crisi, adaptació a la nova situació i garantir la competitivitat de l'economia en l'escenari post Covid-19.

Així, i amb relació al primer eix, la CEA recorda que des de l'executiu s’ha parlat en tot moment de coresponsabilitat, però afegeixen que "és evident que la càrrega financera de la situació ha estat suportada pel teixit productiu –que ha fet front al pagament íntegre dels salaris durant gairebé dos mesos en un escenari de davallada dràstica de la facturació– i pel sector públic, l’endeutament del qual és sempre un impost ajornat". Per tant, assenyalen que esdevé "essencial determinar com es produeix el repartiment d’aquest cost per a què no es tradueixi en una pèrdua de competitivitat fiscal ni en una reducció dràstica de la inversió pública que contribuiria a agreujar, encara més, la crisi econòmica".

Quant al segon eix, creuen que cal definir unes estratègies per ajudar els sectors econòmics tradicionals a adaptar-se a aquesta nova situació i a mantenir la seva capacitat de generació de riquesa, i aprofitar "la bona gestió de la crisi sanitària i la imatge de país per bastir un pla per rellançar l’economia al tomb de la qualitat, el valor afegit i la sostenibilitat".

I pel que fa a la tercera qüestió, des de la CEA manifesten que "és el moment d’abordar la diversificació de l’economia, sense la qual serà pràcticament impossible trobar aquest espai de competitivitat que necessitem en l’escenari post Covid-19". Així, aposten per la modernització dels sectors ja existents, abordant assignatures pendents com el comerç en línia, la digitalització de les empreses o la e-administració, explorant nous sectors i potenciant els clústers de noves activitats que, de forma incipient, s’han començat a crear al llarg dels darrers anys: la salut i el benestar, l’educació i els esports.

CEA
planteja
debat
futur
empreses
després
pandèmia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic