Diari digital d'Andorra Bondia
Els ingressos tributaris van augmentar l’any passat un 4,7%.
Els ingressos tributaris van augmentar l’any passat un 4,7%.

La CEA proposa crear deduccions noves per rebaixar la pressió fiscal


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El 25% en la pressió fiscal, percentatge al qual ja es va arribar l’any 2018, és el que s’havia marcat com a límit màxim des dels diferents àmbits de la patronal del Principat i també des de l’Associació d’Assesors Tributaris i Fiscals, i ja s’han encès les alertes perquè aquest percentatge no creixi, ja que en cas de fer-ho Andorra perdria competitivitat. 

Així doncs, des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) diuen que el marc fiscal es pot considerar “assentat i ara cal plantejar una reflexió de reformar-lo i anar en la direcció de crear deduccions”, va analitzar el gerent de la patronal, Iago Andreu. Aquestes deduccions rebaixarien la càrrega fiscal i mantindrien la competitivitat, segons asseguren des de la CEA. 
Segons Andreu les deduccions (o exempcions) podrien anar plantejades per exemple a empresaris emprenedors, a empreses que diversifiquen o a aquelles que s’internacionalitzen. 
El gerent de la patronal recorda que el teixit empresarial ha anat assumint en poc de temps tot un marc nou impositari en un país on no hi havia cultura de tributs. “És el moment de calmar el joc” i plantejar una reforma amb noves figures que rebaixin aquesta càrrega impositiva. Amb aquestes noves deduccions, segons Andreu, es podrà potenciar l’atracció d’inversió estrangera i de residència. “Hi ha règims a la Unió Europea que tenen menys pressió fiscal, i això ens ha de fer obrir cap a la reflexió del marc impositiu, ara que ja s’ha consolidat”, va reiterar el gerent de la patronal. 

Impulsar sectors nous
Per la seva banda, des de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) consideren que l’estratègia per frenar l’increment de la pressió fiscal és augmentar el PIB a través de sectors nous. Segons el secretari tècnic de l’EFA, Joan Tomàs, el Govern ha de ser “proactiu i capaç d’integrar sectors que ja han vingut, com el de la biotecnologia, i facilitar-los la implantació al país”. 
Segons Tomàs,  “són projectes de valor econòmic” que ajudarien a incrementar el PIB, augmentarien els ingressos de l’Estat  i no faria falta apujar la pressió fiscal.
El secretari de l’EFA considera “una mala notícia” aquest increment de la pressió fiscal i recorda que els darrers vuit anys s’ha apujat cinc punts, i que si no s’actua “pot arribar el 40% de la pressió fiscal, com a França, amb l’inconvenient que pot suposar per a un país com Andorra”. En aquest sentit, Tomàs opina que “s’han de replantejar els nous models de creixement”.
Per altra banda, Marc Aleix, president de la Petita i Mitjana Empresa (Pime), va ser especialment crític amb el Govern. Segons Aleix “la línia vermella ja fa temps que s’ha sobrepassat”. 
El portaveu de la Pime considera que el model econòmic està caducat “i molts empresaris no veuen tan clar quedar-se a Andorra”. Aleix recorda que els joves estudien a fora del Principat i els pares continuen pagant-los per ajudar-los a establir-se fora. “Des d’aquí es fa una inversió a fora”, observa. 
Des de la Pime critiquen el Govern de DA perquè opinen que “la càrrega impositiva no va acompanyada dels serveis” que hauria d’oferir l’Administració. “L’Administració cada vegada és més feixuga i no dona resposta a les demandes socials, el transport públic cada cop és més car”, comenta Aleix. 
Segons Aleix, el Govern hauria d’informar de quina “és la situació real de l’economia en tots els nivells i solucionar la situació de la CASS, que sabem que no és bona”. El representant de la Pime critica “el desgavell que existeix entre el sector públic i el privat si mirem els salaris de personal, per exemple”. Aleix també reclama que “no es descuidin dels inversors andorrans, intentant atreure quatre inversors de fora”. 
El departament d’Estadística va publicar dilluns passat un informe en el qual informava que la pressió fiscal va créixer l’any passat mig punt més fins a arribar al percentatge sostre: 25%, i els experts recomanen que s’hauria de situar entre el 22 i el 25%.  

CEA
proposa
crear
deduccions
noves
rebaixar
pressió fiscal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte