Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la jornada sobre economia circular celebrada ahir al matí.
Un moment de la jornada sobre economia circular celebrada ahir al matí.

La CEA proposa la creació d’un segell propi d’economia circular


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va demanar ahir la creació d’un segell de qualitat propi que identifiqui les empreses que funcionen segons el model d’economia circular. Es tractaria d’una mena de segell distintiu “per intentar premiar les empreses que puguin fer un reciclatge dels materials i no portar els productes cap a l’abocador”. Així ho va expressar el seu president, Gerard Cadena, en la jornada sobre economia circular organitzada pel Govern i la CEA que es va celebrar ahir al matí. En aquest sentit, Cadena va afegir que aquest segell hauria de constar en els plecs de bases dels concursos públics tant del Govern com dels comuns. Per la seva banda, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va recollir la proposta i va anunciar que el Govern “ho tindrà en consideració” en el projecte de llei per regular l’economia circular que presentarà a finals del 2020.

El president de l’Associació de Gestors de Residus d’Andorra (Agreda), Miquel Àngel Armengol, també va remarcar l’aposta de la CEA per la creació del distintiu i va manifestar l’oportunitat de poder treballar ja des del començament aquest projecte de llei, de manera que l’aposta per l’economia circular sigui “eficient i rendible per a tots”.
Precisament, per elaborar aquest projecte de llei, la CEA liderarà una taula publicoprivada que es posarà a funcionar ja des d’ara per recollir els diversos suggeriments de les associacions que la integrin. De moment, Cadena va explicar que han començat a identificar els sectors implicats: el de la construcció, els gestors dels residus, el turisme i el comerç. També la ciutadania podrà dir-hi la seva. És per això que Calvó va remarcar que es portarà a terme un procés participatiu “perquè són els ciutadans d’Andorra els que ens han de donar el grau d’admissió que volen en matèria d’economia circular i el grau d’ambició que volen que donem al projecte de llei”.
La jornada sobre economia circular va tenir com a objectiu poder trobar oportunitats per al sector privat i aportar idees per a la implementació del model d’economia circular a Andorra. Per aquest motiu, una de les ponències va anar a càrrec del president de l’Institut d’Economia Circular de França, François-Michel Lambert, qui va recordar que Andorra ja ha començat a treballar en aquest àmbit, amb el conveni que ell mateix i la ministra Calvó van signar el passat mes de febrer. Un acord que suposa que l’institut que presideix dona un suport tècnic al Principat en matèria d’economia circular i generarà iniciatives conjuntes de promoció de l’economia circular.
De fet, França és un dels països capdavanters en economia circular. Per aquest motiu, Sílvia Calvó va apuntar que d’aquest país es pot aprendre a identificar els eixos de treball que s’han d’abordar i desplegar: la fiscalitat, la regulació, els incentius que es puguin donar i la mobilització ciutadana. Per la ministra és indispensable avançar cap a un model circular que faci que els recursos siguin reutilitzats i estigui integrat en un procés col·lectiu que impliqui els diversos sectors i els ciutadans.

CEA
proposa
creació
segell
economia circular

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte