Diari digital d'Andorra Bondia
Un treballador en una obra.
Un treballador en una obra.

La construcció, els tallers mecànics i alguns professionals liberals tornen dilluns a la feina


Escrit per: 
Redacció

El Govern ha confirmat avui el que feia dies que estava sobre la taula i que, de fet, tothom esperava. L’activació de la fase 2 de la represa de l’activitat i per tant, la tornada a la feina del sector de la construcció, a més de les activitat annexes (lampistes, electricistes o establiments de venda al detall i a l’engròs de materials per proveir-los). A més, també es permetrà que puguin operar els tallers mecànics i una part dels professionals liberals, com notaris, advocats, economistes, saig, gestories o comptables, entre d’altres. Una decisió que s’ha pres donada la bona evolució de la situació epidemiològica. “Sortosament les dades sanitàries s’han mantingut força positives, sense variacions que es puguin considerar preocupants”, ha assenyalat el cap de Govern, Xavier Espot, motiu pel qual “hem arribat a la conclusió que era prudent i necessari posar en marxa la fase 2”. Una tornada a la feina que no es podrà fer amb absoluta normalitat, sinó que tal com s’ha remarcat “s’hauran de seguir de forma estricta una sèrie de protocols, mesures sanitàries, de distanciament social o d’aforament”. En aquest sentit es recomana disposar de protocols sectorials a més dels que ja es puguin tenir dels serveis de prevenció de riscos laborals.

En aquesta segona fase es poden arribar a activar 4.760 persones, però el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo ha deixat clar que no sortiran “totes a la vegada”, ja que des del ministeri de Salut s’ha recomanat evitar activar “més de 3.500 o 4.000 persones”. És per això que en el cas de la construcció, per exemple, seran només 2.740 persones les que podran anar a treballar” i les que desenvolupen tasques administratives hauran de mantenir el teletreball.

Pel que fa als professionals liberals, se’n tenen comptabilitzats 1.200 que poden activar-se, però només es permet que al lloc físic hi hagi el 50% de la plantilla treballant alhora. D’aquesta manera, ha remarcat el ministre, es compleix amb les recomanacions de Salut.

“Sens dubte serà una prova de foc”, ha afirmat Gallardo amb relació a la segona fase del desconfinament, per la qual cosa ha insistit en la importància de “mantenir la distància social i sobretot que els professionals compleixin el protocol sectorial i el d’empresa per garantir que l’activitat es pot dur a terme però que no hi ha risc”, ja que ha deixat clar que “l’evolució de la represa de l’activitat i el comportament de la corba de contagi marcarà l’horitzó” de la tercera fase d’activació.

“No podíem esperar les dues rondes dels tests per decidir obrir, sobretot si la situació epidemiològica és bona”, ha exposat Espot, que tot i així s’ha volgut mostrar prudent, posant l’exemple d’altres països on tot i que la corba de contagis semblava que portava una evolució a la baixa, ha tornat a repuntar.

El que ha deixat clar el ministre Gallardo és que qui no podrà tornar a treballar són les empreses subcontractades amb treballadors estrangers (no fronterers), que si entressin al país, a més, haurien de passar un període d’aïllament de 14 dies.

Igualment ha explicat que els serveis de prevenció de riscos laborals hauran de fer els controls pertinents per assegurar que es compleixen les mesures de seguretat, a més de la supervisió que hi haurà per part d’Economia i Salut.

Pel que fa a la tercera fase de represa de l’activitat, està prevista pel 18 de maig i Gallardo ha indicat que en funció de com es desenvolupi la fase 2, la darrera es podrà fer de cop o necessitarà diverses subfases.

Andorra
construcció
tallers mecànics
professionals liberals
feina
fase 2
desconfinament
confinament
Covid-19

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Y LOS DEMÁS TALLERES NOS JODEMOS SI NO ERES UN TALLER MECÁNICO NO PUEDES ABRIR NO LO ENTIENDO O TODOS O NINGUNO. TENEMOS EL MISMO DERECHO TIENES EL MISMO RIESGO UN TALLER DE CHAPA Y PINTURA QUE EN UNO MECÁNICO.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte