Diari digital d'Andorra Bondia
La construcció remunta i l’obra nova visada creix un 240% fins a l’abril
La construcció remunta i l’obra nova visada creix un 240% fins a l’abril

La construcció remunta i l’obra nova visada creix un 240% fins a l’abril


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Xifres que conviden a l’optimisme, les registrades durant els primers quatre mesos d’aquest any en el sector de la construcció. Les superfícies visades han crescut en tots els tipus d’obra si ho comparem amb el mateix període del 2015. Segons les dades facilitades pel Col·legi d’Arquitectes d’Andorra (COAA), del gener a l’abril es va arribar a 34.641 metres quadrats d’obra nova. Això suposa un increment del 240,5% respecte dels primers quatre mesos de l’any passat, quan es va registrar 10.172 metres quadrats.
Quant a les actuacions de reforma, la superfície visada es va situar en 14.703 metres quadrats, mentre que del gener a l’abril del 2015 van ser 6.240 metres quadrats, xifra que representa un augment del 135,6%. El que més creix, però, són les obres d’ampliació. L’increment és del 472% ja que s’ha passat dels 220 metres quadrats visats el 2015 als 1.260 metres quadrats assolits des de principis d’any fins a l’abril. Per últim, en les actuacions d’enderroc, el COAA ha visat durant els primers quatre mesos del 2016 un total de 3.871 metres quadrats, mentre que en el mateix període de l’any anterior es van visar 3.466 metres quadrats. Això suposa un augment de l’11,7%. 
La degana del Col·legi d’Arquitectes, Zaira Nadal, va destacar que “si aquesta tendència es mantingués durant la resta de l’any seria perfecte”, ja que permetria cloure el 2016 amb xifres superiors a les obtingudes l’any passat. Amb tot, des del COAA es recorda que el 2015 es va obtenir la xifra més baixa d’obra nova visada dels darrers quinze anys. Per tant, amb aquests valors tan minsos qualsevol obra que s’impulsi els pot fer créixer de forma important. Cal recordar que durant l’any passat només es va registrar xifres positives en les actuacions de reforma, que van augmentar un 1,2% i van superar les d’obra nova (les primeres van arribar a 48.674 metres quadrats i les segones a 42.026 metres quadrats). Nadal va remarcar que fins ara sempre havia estat l’obra nova la que havia predominat. Però entre la baixada d’aquesta i que la rehabilitació ha crescut en els darrers anys, la diferència cada cop és menor. 
Tot i aquesta reducció de l’activitat, la degana del Col·legi d’Arquitectes exposa que l’entitat no ha registrat baixes per falta de feina. Els treballs que s’han encarregat als despatxos s’han reduït, però “tant per donar-se de baixa i plegar del tot, no”, va dir. Nadal també assenyala que amb la disminució dels projectes molts professionals han aprofitat per formar-se i actualitzar programes. A més s’ha apostat per “obrir portes noves”. Així, si fins a la crisi hi havia despatxos que només feien projectes ara, com que és el camp en què hi ha menys feina, s’han obert a altres parcel·les. “Quan el camp principal va malament, cal obrir-ne de nous”, va declarar la degana del COAA. Per això hi ha professionals que “s’han enfocat a altres activitats”, com poden ser les valoracions, els informes, la certificació energètica o els plans parcials. En els darrers anys també s’ha constatat que els despatxos d’arquitectura es presenten amb més freqüència a concursos, encara que no es disposa de dades.

cosntrucció
obra nova visada
COAA
Zaira Nadal
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic