Diari digital d'Andorra Bondia

La contractació de personal per a la temporada d’hivern augmenta un 9%


Escrit per: 
Redacció

El departament d’Estadística del Govern ha fet públiques les dades sobre l’esgotament de la quota de temporada, que en data 1 d’abril era del 91,8%, amb 3.168 autoritzacions acordades. Així, cal destacar que en total s’ha concedit 1.673 permisos de treball temporal per a personal comunitari i 1.495 per als extracomunitaris.

Davant aquestes dades cal destacar que la dinàmica de les contractacions a 1 d’abril se situa, en comparació de la mateixa data de l’any anterior, en un -0,9% del consum de les quotes d’extracomunitaris i un 19,8% més del consum de les quotes per a comunitaris. La contrac­tació de personal per les quotes de temporada 2010-2011 és superior a les dades de l’any anteriors a la mateixa data, amb 262 treballadors, és a dir, un 9,0%, i destaca un cert optimisme dels sectors turístics, particularment l’hoteleria, amb un increment de l’11,1%, i les agències de viatges, amb un 139,1%.
Cal recordar que el 20 d’octubre el Govern va aprovar quatre reglaments de quota especial d’autoritzacions temporals per a activitats de temporada d’hivern. Ara que es tanquen aquestes quotes, cal assenyalar que les places per al personal comunitari s’han utilitzat al 98,4% mentre que les del personal extracomunitari s’han fet servir al 85,4%.
S’ha afegir que la quota de què s’ha fet menys ús és la d’extracomunitaris per a les pistes, que s’ha utilitzat el 75,3% en aquesta data d’acabament de la quota, a excepció de les quotes per a agències de viatge, que es van ampliar aquest any de manera important en previsió de l’acollida del turisme rus.
En general es veu com la part dels treballadors comunitaris ha anat creixent durant els últims anys, mentre que la part d’extracomunitaris s’ha anat reduint de manera significativa, particularment durant l’última temporada, tal com assenyalen des d’Estadística.
El nombre de contractacions de temporers s’ha incrementat en global el 9,0% en comparació del mateix període de l’any passat, fet que evidencia, tal com assenyalen des del mateix departament, un cert optimisme dels sectors turístics.
La tendència a la reducció de les quotes de personal extracomunitari es dóna en tots els sectors, amb l’excepció de les quotes a per agències de viatges, que es van ampliar aquest any de manera notable en previsió de l’acollida del turisme rus. Tal com destaquen els experts, quedarà per contrastar aquestes xifres amb les de la CASS per deduir si han augmentat les contractacions de residents per a la temporada.
El grup de treballadors més important es troba en ocupacions de serveis personals, com els cambrers de restaurants i dependents, seguit del grup de treballadors no qualificats, que inclou els cambrers d’habitacions, els ajudants de cuina i els agents d’explotació de teleesquí.
Per sectors cal destacar que, pel que fa al personal comunitari de pistes, la tendència de contractacions del 2010-2011 mostra un augment significatiu del 17,1% i es veu clarament que cada any les contractacions es fan més aviat. Es confirma la reducció del recurs al personal extracomunitari de pistes, la variació és reduïda ja que se situa en un descens del 4,4%, però la tendència és clara i segueix la del 2009-2010.
Al sector de l’hoteleria s’observa el mateix fenomen que  a les pistes: s’incrementen en proporcions importants les contractacions de personal comunitari, concretament un 20,7%. Per contra, la dinàmica de contrac­tacions de treballadors extracomunitaris segueix exactament la mateixa tendència que per la temporada 2009-2010 i acaba amb un descens del 0,6%. S’exposa, però, que aquesta davallada ja era prevista en les quotes decretades, en què es va ampliar el nombre de places per a comunitaris que estaven disponibles per als empresaris.
Finalment, cal destacar que el sector del lloguer d’esquí respon a la mateixa tendència que els dos anteriors. Les contractacions de comunitaris se situen bastant per sobre de l’any anterior, concretament en el 12,6% més. Pel que fa al consum de mà d’obra extracomunitària, cal assenyalar que segueix la tendència de la temporada passada tot i una reducció notable, del 4,8%.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic