Diari digital d'Andorra Bondia

La creació de cada nou lloc de treball desgravarà 3.000 euros de l'impost de societats


Escrit per: 
Agències / Foto: M. T.

El ministre de Finances i Pressupost, Jordi Cinca, ha presentat aquest divendres les modificacions que es volen aplicar a les lleis dels impostos directes: l'impost sobre la renda dels no residents, que ja està en vigor, i els impostos de societats i sobre la renda de les activitats econòmiques, que entraran en vigor al gener.

Entre els canvis, la majoria d'ordre tècnic per resoldre dubtes, hi ha l'aplicació d'incentius fiscals per la creació de llocs de treball i noves inversions. En aquest sentit, es deduiran 3.000 euros per cada lloc de treball que es creï, així com un 5% de les noves inversions. Entre d'altres aspectes, les modificacions també permeten tornar al model anterior de l'impost de plusvàlues, i permeten la creació d'un nou sistema de mòduls per facilitar el pagament de l'impost a les petites empreses. Cinca ha indicat que durant el primer any d'aplicació dels nous impostos la recaptació se situarà al voltant dels 20 milions d'euros.
Les modificacions, que entraran a tràmit parlamentari aquest divendres o dilluns al matí per poder ser aprovades abans de finals d'any, tenen com a objectiu facilitar l'aplicació dels nous impostos i resoldre alguns dubtes i problemes que s'han detectat. Però també tenen una finalitat més política que és la de desvincular l'entrada en vigor dels impostos sobre societats i sobre la renda de les activitats econòmiques de l'entrada en vigor del futur impost de TVA.
Jordi Cinca ha indicat que aquesta desvinculació es fa perquè 'són impostos de natura diferent', però que això no vol dir que el Govern vulgui eternitzar l'aplicació del tribut sobre el valor afegit, sinó que la voluntat és de tirar-lo endavant. A més, el ministre ha assegurat que tècnicament és impossible que tant l'administració com les empreses puguin estar preparades per gestionar aquest impost a partir del gener.
Un dels canvis més significatius, introduït a causa 'del moment econòmic que estem vivint', són els incentius fiscals de 3.000 euros per cada lloc de treball que es creï, sempre i quan l'empleat estigui un temps mínim d'un any a l'empresa. Els empresaris també podran deduir un 5% de les noves inversions, i amortitzar-les més acceleradament, passant d'un coeficient 1,4 a un coeficient 2,5.
Les modificacions també suposen la desaparició del règim simplificat a favor d'un sistema de determinació objectiva, és a dir, per mòduls, que permetrà que els petits comerços que no tinguin uns ingressos superiors als 300.000 euros, calculin l'import sobre el qual s'aplica l'impost deduint dels ingressos el 80% en concepte de despeses. Pel que fa a les activitats dels administradors, el llindar per acollir-se a aquest règim se situa als 150.000 euros i el percentatge a deduir de despeses es fixa en el 2%. Per la resta d'activitats que no superin els 150.000 euros d'ingressos, el percentatge de despeses deduïbles serà del 40%. Cinca ha especificat que les empreses es podran acollir a aquest sistema opcionalment, ja que si no els convé perquè tenen més despeses que els percentatges que s'han fixat, podran fer-ho mitjançant el règim general presentant totes les dades comptables.
Un altre dels canvis és el retorn a l'anterior model de l'impost sobre les plusvàlues. Així, es deixa clar que les transmissions de béns immobles tributen per l'impost de plusvàlues però que es pot deduir íntegrament de l'impost de societats. D'aquesta manera, es recupera el format degressiu de les plusvàlues per penalitzar les inversions especulatives, i s'evita per exemple que un bé immoble de més de deu anys hagi de pagar el 10% d'impost de societats.
D'altra banda, es deroga la supressió de la taxa sobre el registre dels titulars d'activitats econòmiques, que es destina a fer front a les despeses de gestió del registre i a les despeses de la Cambra de Comerç.
Entre d'altres qüestions, també es clarifica com tributen els administradors que reben una retribució d'una societat; es facilita que les entitats de tinença de valors es puguin acollir al règim especial; i es deroga la clàusula que determinava que els resultats negatius anteriors a l'entrada en vigor de l'impost es poguessin compensar.
Pel que fa al sistema de pagaments, en lloc de tenir dos pagaments a compte al juny i al desembre, s'efectuarà un sol pagament al setembre, mentre que la liquidació final de l'impost seguirà sent al juliol. Un altre canvi és que en el cas de les activitats d'arrendament de béns immobles, només tributaran les superiors a 40.000 euros, i en activitats de compra-venda d'immobles, només afecta si es fan més de cinc transmissions durant el període impositiu.
Pel que fa a l'impost sobre la renda dels no residents, i a demanda dels gestors immobiliaris, s'ha delimitat la responsabilitat solidària dels gestors a només als béns que estan gestionant, i se simplifica el nombre de figures amb responsabilitat en la liquidació de l'impost. D'altra banda, queden exempts de l'impost els no residents que percebin qualsevol tipus de pensió de la CASS o prestacions d'altres entitats andorranes com a conseqüència de plans de jubilació o similars.
Per acabar, Jordi Cinca ha indicat que durant el 2012 l'impost només tributarà un 5% ja que la seva aplicació és progressiva. A més, només es recaptarà el pagament a compte que facin les empreses al setembre en previsió dels beneficis que tinguin durant tot l'any, i la llei estipula que només es pagui el 50%. Per tant, Cinca ha reconegut que durant el primer any d'aplicació la recaptació serà poca, i s'espera que no superi els 20 milions d'euros, una xifra que queda molt lluny de les primeres previsions que es van fer en el moment de començar a parlar de la imposició directa.
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte