Diari digital d'Andorra Bondia

La denúncia d’un particular alerta Hisenda sobre la venda de loteries


Escrit per: 
M.S.

La demanda d’informació sobre la legalitat dels terminals de validació d’apostes i jocs d’atzar espanyols que hi ha a Andorra tramesa per un particular al servei d’informació i promoció comercial de la LAE (Loteries i Apostes de l’Estat), ha acabat arribant al ministeri d’Economia i Hisenda espanyol.

No obstant, i segons es desprèn de la resposta del director del gabinet del secretari d’Estat d’Hisenda i Pressupost, Rufino de la Rosa, enviada al denunciant, des del ministeri s’ha traslladat tota la informació facilitada en la demanda al servei d’inspecció de la mateixa LAE perquè sigui aquest ens qui determini “si hi ha alguna irregularitat en l’activitat desenvolupada pels punts de venda que conformen la xarxa comercial de vendes de Loteries i Apostes de l’Estat”.
Així mateix, en la carta del responsable ministerial, en què s’assegura amb contundència que “la totalitat dels punts de venda que integren la xarxa comercial de vendes de la LAE estan ubicats exclusivament en territori espanyol”, s’explica que les funcions d’inspecció d’Hisensa s’estableixen únicament en territori espanyol i que, per tant, no es poden portar a la pràctica a Andorra “per constatar els fets denunciats”.

Amb tot, la demanda d’informació tramesa pel particular a la LAE està molt ben detallada i amb exemples molt concrets. I és que al marge de preguntar per la legalitat dels terminals que hi ha Andorra i per la legalitat de les validacions d’apostes fetes des del Principat, el denunciant deixa molt clar que les 8 màquines ubicades al país, 4 a la capital i 2 a Sant Julià de Lòria i a Escaldes-Engordany, estan assignades a pobles de les comarques lleidatanes.
Així, el particular, que pregunta també pel cobrament dels premis que es puguin donar i planteja la possibilitat que es doni una situació de tràfic de divises si aquests premis són abonats al Principat, posa l’exemple d’un terminal ubicat a Escaldes-Engordany, si bé el seu número, 46670, correspon a una màquina situada teòricament a Montferrer i Castellbò.
D’altra banda, i davant de totes les consideracions prèvies, el particular pregunta també a la LAE quins passos ha de seguir per instal·lar un despatx per validar apostes als diferents jocs espanyols des del Principat d’Andorra. En aquest sentit, i segons la mateixa normativa de la LAE, que distingeix entre dos tipus de punts de venda en funció de si es tracta d’establiments únicament dedicats a aquesta tasca o que tenen una altra activitat comercial, s’estableix que qualsevol accés a un punt de venda es porta a terme mitjançant un procés de selecció basat “en els principis d’igualtat, no-discriminació, publicitat i concurrència”.
A més, segons la mateixa LAE, que assegura al denunciant que “no hi ha prevista cap convocatòria a curt termini”, en cada concurs convocat consta determinada exactament la localitat, la zona i el carrer de l’establiment que opta a un dels terminals de validació d’apostes.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic