Diari digital d'Andorra Bondia

La despesa de les llars cau el 9,3% i es redueix per primer cop en nou anys


Escrit per: 
M. S. C.

La despesa de les llars del Principat va disminuir l’any passat per primer cop des del 2000. Segons l’enquesta de pressupostos familiars (EPF) realitzada en el període 2005-2009, la caiguda va ser del 9,3% respecte de l’any anterior i la despesa es va situar en 1.451.285.226 d’euros.

Així, el 2009 la despesa mitjana per llar va ser de 3.545 euros mensuals, xifra que situa la despesa per cada membre que hi viu en 17.456 euros anuals. Sobretot les famílies van retallar en alimentació i la compra de vehicles. De fet, destaca la caiguda que van tenir els grups transports (30%), aliments (19%) i mobles (14%). També va davallar, amb menys intensitat, la despesa en salut i hotels, cafès i restaurants.
D’altra banda, des de l’any 2005 fins al 2009 les llars van destinar més diners a habitatge, ensenyament, esbarjo i béns i serveis diversos. L’enquesta indica també que el 40% de la despesa feta per les llars es destina a aliments, lloguer de l’habitatge i a despeses relacionades amb la compra de vehicles. Cal tenir en compte que el 84% de la despesa total es va realitzar al Principat i el 16% restant a l’estranger. En aquest darrer cas, els viatges, la restauració i les transferències i remeses concentren el 41% de la despesa feta.
Segons ha afirmat el director del departament d’Estadística, Alexis Estopiñán, aquestes dades demostren que la despesa de les famílies va registrar una caiguda important l’any passat i considera que “la gent s’està de les coses més luxoses”, com ara la compra de vehicles.

TIPUS DE LLAR
Des del 2005, al voltant d’un 75% de les llars del país estan formades per tres o menys membres, cosa que situa la mitjana en 2,5. Sobretot es tracta de parelles amb fills (el percentatge està entre el 35% i el 39% segons l’any) i el 2009 gairebé un 25% de la població vivia sola. Al mateix temps, la majoria de famílies tenen dos ocupats, el sustentador principal i la parella, que representen un 40,8%, seguit de les que tenen un ocupat. També hi ha un 12,4% de famílies en què no hi ha cap persona que treballi.
Pel que fa a la cobertura sanitària, el percentatge de persones que només disposen de la CASS ha anat disminuint al llarg dels anys i les que es beneficien de la CASS i d’algun complement han anat creixent fins a representar més del 50% de la població. L’estudi també exposa que un 60% dels habitatges són de lloguer, un percentatge que es manté similar des del 2005, mentre que els habitatges de propietat representen aproximadament un 30%. Durant el període comprès en l’enquesta també es detecta un augment de la mitjana del preu dels lloguers. Aquest va passar de 464 euros el 2005 a 709 l’any 2008. El preu es va reduir, però, l’any passat i la mitjana es va situar en 683 euros.
El Govern ha donat a conèixer aquestes dades aquest dimecres coincidint amb el Dia mundial de l’estadística. A més d’un acte al Centre de Congressos, el departament d’Estadística farà visites a les escoles per difondre aquesta matèria. Estopiñán també ha destacat que l’objectiu que s’ha fixat l’executiu és impulsar la innovació tecnològica per davant dels recursos humans. Des del departament també es fa una tasca informativa a través de publicacions i la web, que registra 13.000 visites mensuals.

El PIB és de 2.704 milions, un 4,6% menys que el 2008

El departament d’Estadística ha publicat aquest dimecres per primera vegada les estimacions del producte interior brut (PIB) entre el 2000 i 2009. L’any passat, el PIB es va situar en 2.704 milions d’euros. Això representa un 4,6% menys que el registrat l’any 2008, quan es va fixar en 2.833 milions.
Aquesta reducció ve motivada principalment per la contracció del sector financer (-15,1%), de la construcció (-8,1%) i l’hoteleria (-5,4%). Per altra banda, altres sectors com el de les activitats immobiliàries i els serveis empresarials van tenir un increment moderat d’un 2,6%. El director del departament d’Estadística ha destacat que l’any passat es va registrar una atenuació de la disminució, contràriament al que indica l’enquesta de pressupostos familiars, que exposa variacions negatives més importants. Estopiñán ha recordat que es tracta d’una estimació per càlcul indirecte i que l’EPF és més fiable. Així mateix, ha remarcat que el més important no és la xifra sinó la tendència. Per tenir una dada fiable, cal tenir informació de les empreses, adequar els registres de comerç i població, realitzar enquestes d’activitat a les empreses i tenir més detalls sobre els serveis financers (com ara si van dirigits a governs, empreses, llars...).

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic