Diari digital d'Andorra Bondia
El 35,5% de la despesa en ordre públic i seguretat correspon als serveis de la policia.
El 35,5% de la despesa en ordre públic i seguretat correspon als serveis de la policia.

La despesa en ordre públic i seguretat creix un 8% i ascendeix a 45 milions


Escrit per: 
M.S./ Foto: BonDia

El Govern destinarà l’any vinent fins a 45 milions d’euros a l’ordre públic i la seguretat, un 8% més que aquest any, segons es desprèn del projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2022 entrat a tràmit al Consell General, comptes que per primera vegada, amb l’objectiu de facilitar la comparabilitat de les dades, adopten com a classificació funcional la Classificació de les funcions de les administracions públiques (Cofog) de les Nacions Unides, que classifica les despeses en deu grups en funció de la finalitat que persegueixen els fons públics.

D’aquesta manera, de la despesa prevista en ordre públic i seguretat, 16 milions corresponen als serveis de policia, que veu incrementada la seva dotació en un 2%, 9,6 als de protecció contra incendis, amb un augment del 16% respecte a aquest exercici, 13,2 als Tribunals de justícia, un 11% més, 4 a presons, que rep un 14% que aquest any, mentre els 1,9 restants farien referència a serveis generals i registres llogats a l’ordre públic i seguretat, i és l’única dotació que disminueix, ja que és un 10% inferior a la pressupostada pel 2021.

En el cas dels serveis de policia, on hi ha un contrast important entre disminucions i alces entre els diferents programes provocada per la reassignació que s’ha fet dels treballadors d’acord amb la finalitat de la seva feina, l’increment ve motivat principalment per la inversió prevista en elements de seguretat per al cos, que compta amb una dotació de 295.957 euros quan aquest exercici era només de 88.000. De l’import total d’aquests serveis, 10,1 milions són per a protecció ciutadana, 2,8 es destinen a la prevenció i lluita contra la corrupció, 2,2 a serveis generals i els 748.830 euros restants són per a qüestions lligades a immigració.

Pel que fa als serveis de protecció contra incendis, on s’inclou una partida de 481.675 euros per a serveis de protecció civil, l’augment d’1,3 milions de la dotació global es deu principalment a la previsió de compra d’un camió escala, per a la qual hi ha assignada un import de 700.000 euros, i per l’increment de 400.000 euros de les despeses de personal, que creixen un 6%.

L’augment de les despeses de personal, en aquest cas en 900.000 euros, expliquen també en bona part l’increment d’1,3 milions de la dotació prevista per als Tribunals de justícia, que es distribueix en 9,5 milions per a Administració de justícia, 3,1 milions per a organismes de Justícia i 551.260 euros per a col·laboradors de justícia.
Finalment, l’augment de mig milió d’euros de presons ve justificat principalment per l’increment de 200.000 euros de la partida destinada a serveis sanitaris per als interns.

Protecció del medi ambient
D’altra banda, les despeses destinades a la protecció del medi ambient s’incrementen en 800.000 euros, un 5% en termes relatius, i arriben ja als 17,6 milions. Bona part de l’augment, fins a 600.000 euros,  se l’emporta el programa de canvi climàtic, dins del grup de reducció de la contaminació,  que passa d’1,9 a 2,5 milions degut principalment al creixement de la dotació prevista per a les subvencions del projecte Renova, una iniciativa que es considera  bàsica per “assolir els reptes de la transició energètica”.

Augmenta també la dotació per a sanejament d’aigües, que arriba ja als 4 milions d’euros, i la partida per a la protecció de la diversitat biològica i del paisatge, que ho fa en un 6% passant dels 3,3 milions d’aquest exercici a 3,5 milions per a l’any que ve. A la vegada disminueix lleugerament, un 3%, la despesa lligada a l’ordenació de deixalles, on s’inclou l’economia circular.

La dotació en educació davalla en 3,7 milions

La despesa en Educació prevista per a l’any vinent serà de 70,5 milions d’euros, fet que suposa una disminució de 3,7 milions d’euros, un 5%, respecte a la dotació d’aquest grup funcional per aquest 2021, que era de 74,2 milions d’euros.

Segons s’explica en el projecte de pressupost per a l’exercici 2022, aquesta davallada s’explica fonamentalment per la variació del grup d’educació maternal i primera ensenyança, la dotació del qual davalla en gairebé 6 milions d’euros, un 28%, passant dels 20,8 d’aquest any a 14,8 milions per al vinent, per la finalització de projectes constructius.
No obstant això, aquesta disminució es veu en part compensada per la renovació d’edificis escolars prevista a segona ensenyança obligatòria i batxillerat, programa que veu incrementada la seva dotació en un 15%, passant dels 10 milions d’enguany a 11,5.

Així mateix, el programa de serveis generals d’ensenyament s’incrementa en 2,5 milions d’euros, un 24% en termes relatius, i passa de 10,5 a 13,1 milions d’euros. D’aquest augment, fins a 1,7 milions provenen de la reclassificació d’imports corresponents a subministraments registrats el 2021 en el programa serveis generals dins la partida assignada per a serveis auxiliars de l’educació. Precisament, per a l’any vinent la dotació d’aquests serveis disminueix en 2,1 milions d’euros, per la reducció de l’import previst per a transport escolar.

despesa
ordre públic
seguretat
creix
8%
ascendeix
45
milions
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic