Diari digital d'Andorra Bondia
La Duana vol posar fi a la “picaresca” per evitar les obligacions tributàries duana
La Duana vol posar fi a la “picaresca” per evitar les obligacions tributàries duana

La Duana vol posar fi a la “picaresca” per evitar les obligacions tributàries


Escrit per: 
M.S.

La Duana està disposada a posar fi a la picaresca d’alguns operadors econòmics que de forma aparentment lícita busquen incomplir les seves obligacions tributàries. Si més no, així consta en el Pla de comprovacions i inspeccions duaneres per a aquest exercici, inclòs en el Pla de control fiscal per al 2016.
I és que ja l’any passat la Duana va constatar i identificar alguns operadors que fraccionaven els imports de les factures comercials per sota del llindar establert com a franquícia duanera d’enviaments comercials de poc valor, una pràctica que, segons consta al document aprovat, “encobreix una operació molt subtil per treure profit de la rotació dels recursos i evitar ser descoberta”.
Per això, es preveu la implantació de línies de control i de detecció del frau que han de permetre “incidir totalment en aquestes operacions fraudulentes en el moment del desduanament de la mercaderia i eradicar-les”, a la vegada que s’inspeccionarà els comerços detectats per procedir a la regularització del pagament dels impostos eludits així com a aplicar el règim sancionador corresponent.
Així mateix, i malgrat que les prioritats que es fixen al Pla de control són molt similars a les de l’exercici passat, enguany s’ampliarà el radi de control a mercaderies susceptibles de ser transportades per evitar-ne el control de la Duana. D’aquesta manera, es portaran a terme campanyes de control específiques sobre certes mercaderies que, “sigui per la seva forta irrupció en el comerç, sigui per la seva temporalitat, puguin ser objecte d’importacions irregulars i d’incompliment de normatives que puguin portar perjudici al comerç legal”. En aquest sentit, es preveu ampliar el radi de control als mitjans de transport que no són habituals en el transport de mercaderies, com poden ser vehicles particulars i el transport públic o privat de passatgers.
D’altra banda, la Duana, que també preveu actuacions en el marc de la lluita contra el comerç de béns il·legals –pirateria i falsificació de productes–, vol incidir també enguany en el control de les exportacions de residus. Així, es preveu que s’obrin línies “de controls exhaustius de les exportacions de residus, tant en la naturalesa del residu com en la comprovació de la validesa del gestor”.
En les prioritats, i com és habitual, figura la lluita contra el contraban de tabac. En aquest sentit, el pla incideix en l’aposta per reforçar les actuacions encaminades a interceptar tabac de contraban al punt fronterer i també la tinença d’aquesta mercaderia dins el territori nacional sense l’autorització corres­ponent.
Així mateix, i també com ja es va començar a portar a terme l’any passat, la Duana preveu fer “controls puntuals i alhora continus en la lluita contra el blanqueig de diners, que vetllin per interceptar la introducció il·lícita de diners en efectiu per carretera”.
D’altra banda, i sense obviar el control sobre la tributació dels impostos especials a la importació, a la fabricació, sobre el reembossament i la reducció dels impostos en funció de la seva utilització, el Pla de comprovacions i inspeccions duaneres per al 2016 preveu una línia d’inspecció d’investigació de frau a posteriori. En aquest sentit, el pla precisa que  “les actuacions de comprovació i investigació sobre el frau comercial s’han de centrar en la verificació de mercaderies declarades a tipus impositiu nul,  així com en el control de declaracions presentades els tres anys anteriors”. Finalment, i al marge del “control permanent” sobre possibles fraus en els àmbits d’aplicació comunitaris, hi haurà també el control pertinent sobre els productes sotmesos a impostos especials.

Duana
control fiscal
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic