Diari digital d'Andorra Bondia
Fruites en un centre comercial.
Fruites en un centre comercial.

La inflació fa créixer l’índex de vendes de grans superfícies un 2,7% a l’agost


Escrit per: 
Redacció / Foto: Agències

L’índex general de vendes de les grans superfícies comercials (en endavant, “IVGS”) ha crescut un +2,7% a l’agost respecte al mateix mes de l’any anterior. Un creixement que s'explica per la inflació, ja que si es calcula a preus constants, eliminant l'efecte dels preus, l'IVGS va ser negatiu del 4,9%.

Si es desglossa l'índex en productes alimentaris i la resta de productes, en alimentació experimenta una variació positiva del +6,7% mentre que la resta de productes cau un -0,6%. Així ho detalla el departament d'Estadística en una nota publicada aquest dijous, que destaca que a preus constants, l'IVGS ha caigut un 4,9%.

Pel que fa a les variacions intermensuals, l’índex general corresponent a l’agost del 2023 experimenta una variació positiva del 20,1% respecte al juliol, tenint en compte que es tracta de les dades originals i que no descompten factors estacionals ni els efectes de calendari.

Com dèiem a l'inici, a preus constants, és a dir, un cop eliminat l’efecte dels preus, a l’agost ha caigut el -4,9% respecte a l’agost de l’any anterior. Pel que fa a l’índex de la categoria "Alimentació”, cau el -4,2%, mentre que l’índex relatiu a la categoria “Resta de productes” decreix un -5,9% respecte al mateix període de l’any anterior.

Menys treballadors

L’índex d’ocupació de les grans superfícies comercials s’elabora a partir del total del personal ocupat mensualment en aquest tipus d’establiments, i distingeix entre sexe i tipus de jornada laboral. A l’agost del 2023, l’índex d’ocupació de les grans superfícies del comerç al detall cau un -0,1% en comparació amb el mateix mes de l’any anterior, i descendeix un -2,4% respecte a l’enregistrat al juliol del 2023.

Pel que fa al volum de dones i homes ocupats en les grans superfícies comercials, el 64,8% correspon al gènere femení i el 35,2% restant al gènere masculí a l'agost, distribució que presenta una gran estabilitat durant els darrers dotze mesos. Si comparem les dades amb el mateix període de l’any anterior, podem veure que la proporció de dones ocupades en aquest tipus d’establiments cau un -3,6% a l’agost del 2023. D’altra banda, la proporció d’homes ocupats en les grans superfícies augmenta el +7,4% aquest mateix mes.

La jornada laboral del personal ocupat en les grans superfícies comercials es distribueix entre el 93,0%, que té una jornada laboral a temps complet, i el 7,0% restant dels ocupats, que gaudeix d’una jornada laboral a temps parcial.

grans superfícies
IVGS
vendes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte