Diari digital d'Andorra Bondia

La llei de la competència i la protecció del consumidor, a tràmit al desembre


Escrit per: 
M. F. / Foto: SFGA

El Govern treballa en l’avantprojecte de llei que ha de regular la defensa de la competència, la competència deslleial i la protecció al consumidor.

Tal com va destacar el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, s’ha decidit elaborar un text únic ja que es tracta de disciplines complementàries i que per tant es poden encabir en una única llei. Alcobé va recordar que fa un any va anunciar que al llarg del 2012 es tiraria endavant aquest text i el calendari amb què treballen contempla que es pugui entrar a tràmit parlamentari al desembre. A més, el ministre va emmarcar aquesta llei en el context de l’obertura econòmica i en la voluntat d’evitar que hi hagi conductes abusives que puguin malmetre la imatge d’un determinat sector o fins i tot del país.
La tècnica del ministeri d’Economia i Territori Neus Soriano va posar en relleu que la defensa de la competència té per objectiu que “les empreses operin de manera independent en el mercat i sotmeses a la pressió competitiva que exerceixen les unes sobre les altres”. Així, el text que s’està elaborant preveu prohibir, mitjançant un control ex post, els acords, decisions i pràctiques concertades entre empreses, incloses les recomanacions d’associacions, que resultin en restriccions de la competència, com per exemple la fixació de preus o d’altres condicions comercials o acords entre subministradors de productes. També es prohibiran els abusos de posició de domini, com ara la imposició de preus o d’altres condicions no equitatives i l’aplicació de condicions desiguals per a prestacions equivalents.
Pel que fa a la competència deslleial, el principi que regirà la llei serà perseguir els actes que siguin contraris a les pràctiques lleials i honestes en l’àmbit comercial i la indústria. Així, entre d’altres, es contempla prohibir els actes que ocasionin confusió amb productes o activitats de competidors, i aquells que indueixin el públic a error sobre la natura o les característiques de productes o activitats. Una altra pràctica prohibida serà també la venda a pèrdua, per sota de cost o del preu d’adquisició, que persegueixi eliminar competidors o afectar la competència, entre altres aspectes.
Respecte a la protecció al consumidor, tant Alcobé com Soriano van recordar que l’actual llei data del 1985 i que per tant hi ha molts aspectes que al llarg d’aquests anys han anat canviant i a què cal donar resposta. De fet, la base sobre la qual es treballarà serà aquest text però amb la voluntat d’“ampliar la garantia del consumidor”.
D’aquesta manera, entre altres qüestions, el text persegueix garantir als ciutadans l’accés als béns i serveis de manera efectiva i oportuna, especialment evitant que siguin objecte d’abusos contractuals, segons va posar en relleu Soriano. Es preveu assegurar, així, l’obligació de facilitar la informació necessària; la protecció contra els abusos contractuals; la protecció de la salut i la seguretat i una regulació específica per a modalitats especials de relacions de consum.
Tal com van posar en relleu durant la presentació de l’avantprojecte, el que es vol és no crear nous òrgans administratius o procediments que facin els tràmits més feixucs. Per tant cal acabar de concretar com haurà de funcionar el sistema de denúncia, així com els mètodes per agilitzar la resolució de tots els procediments, però el text preveu la jurisdicció ordinària, amb intervenció del ministeri fiscal i seguiment d’un procediment àgil quan hi hagi afectació de l’interès general. I també es contemplarà la figura de l’arbitratge, per quan aquest procés s’apliqui al país.
En aquest sentit, Alcobé va recordar que l’executiu treballa en la creació d’un mecanisme d’arbitratge i que, per tant, el text ja l’inclou amb la previsió que es posi en marxa. També continuarà tenint un paper important la unitat de Comerç i Consum en matèria de protecció del consumidor a través de la mediació.
En aquest sentit, el titular d’Economia va posar en relleu que la unitat “funciona molt bé” i que per tant donarà continuïtat a la mediació atenent les queixes del consumidor, una tasca, però, que no serà incompatible amb el fet que hi pugui haver associacions privades que donin servei als seus associats, com pot ser l’Associació de Consumidors i Usuaris.
Segons va destacar Soriano, en la redacció del projecte de llei s’ha tingut en compte diferent normativa, com la comunitària, lleis tipus i altres principis i normes elaborats per la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (Unctad) i legislacions de països veïns com Espanya, França, o d’estats similars a Andorra com ara Luxemburg i Islàndia.
Un cop el Govern va aprovar dimecres les línies bàsiques que ha d’incloure aquest text, al llarg d’aquest mes d’octubre i el novembre és previst un treball conjunt amb els actors implicats, especialment la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), segons va posar en relleu el ministre.
Tal com va completar Alcobé, la llei inclourà la tipificació d’infraccions i les sancions que s’hauran d’aplicar i va insistir que els terminis que es marquin, així com els mecanismes quan hi hagi una denúncia, seran molt àgils. A més a més, el Govern podrà actuar d’ofici.
Qüestionat sobre si aquest text serà la solució per a actuacions com la de l’afer de les comissions per l’ús de la targeta de crèdit, Alcobé va destacar que en tot cas “serà una eina que permetrà actuar davant les conductes que es puguin considerar abusives”. I quant a la guerra de preus del tabac, d’actualitat aquests dies, va remarcar que la venda sota preus “s’ha de prevenir quan pot afectar la competència” del mateix mercat o pot perjudicar el col·lectiu.
Tot i tirar endavant aquest text, el Govern treballarà la llei del comerç, que ha de servir per complementar les de la competència i el consumidor.

Reacció del sector
La directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escaler, va recordar que aquesta llei de competència, junt amb la del comerç (que continuen demanant), és una vella reivindicació per resoldre les mancances que hi ha. Ara, amb l’obertura econòmica, va recordar que aquesta necessitat és encara més evident, ja que “calen unes normes bàsiques” que assegurin “una estructura de mercat eficient”. També esperen que no sigui un text “massa enrevessat” i que s’adapti a la idiosincràsia del mercat andorrà. Tant Escaler com el president de la CEA, Xavier Altimir, valoren que s’avanci en aquesta llei i que hi hagi la voluntat del Govern de consultar-los.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte