Diari digital d'Andorra Bondia

La llei de l’IVA fixa finalment un tipus general del 4,5% i un de reduït de l’1%


Escrit per: 
M.S.

Després d’un “intens” treball amb el servei d’Estudis i també amb la Cambra de Comerç, l’executiu va entrar ahir finalment a tràmit parlamentari el projecte de llei de l’IVA, que estableix un tipus general del 4,5% i un de reduït de l’1%, segons va explicar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López.

El ministre, que va avançar que conjuntament amb el text de la llei s’ha tramès una carta a Sindicatura per sol·licitar una compareixença davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost per explicar el projecte de llei, va destacar la “complexitat” tècnica de la norma i el fet d’haver establert finalment el tipus general de l’impost en el 4,5% per complir el compromís de l’executiu de no incrementar la pressió fiscal indirecta.
En aquest sentit, López, que va plantejar la possibilitat d’habilitar algun dia del mes de juliol perquè pugui tenir lloc la compareixença en seu parlamentària, va assegurar que amb un tipus general del 5%, en què havia treballat inicialment el Govern, s’hauria incrementat la pressió fiscal, mentre que amb el del 4,5% que preveu el text la xifra de recaptació –125 milions d’euros segons les simulacions efectuades– seria molt similar a la que s’obté de l’aplicació de la imposició indirecta vigent.
Així mateix, el titular d’Economia i Finances, que va negar que en tot el procés d’elaboració del projecte de llei hi hagi hagut “tacticisme polític” sinó que “és fruit d’un treball tècnic”, va explicar que el text aprovat per l’executiu no preveu cap tipus d’exempció, fet que, en l’àmbit legislatiu, “suposa un pas endavant” a la vegada que “una simplificació” del mateix projecte de llei i de la futura aplicació del nou impost.
Precisament, pel que fa a aquest darrer aspecte, el tipus reduït d’IVA s’aplicarà als serveis i prestacions en l’àmbit hospitalari, sanitari, social; en els serveis culturals i a la infància; en els lloguers, els aliments i les begudes (excepte les begudes alcohòliques), i a l’aigua i els medicaments.
D’altra banda, el projecte de llei de l’IVA preveu tres règims especials. Al primer, denominat de franquícia, s’hi poden acollir les empreses que presten serveis per un valor inferior a 100.000 euros anuals. Les petites empreses que vulguin inscriure’s en aquest règim no estaran obligades a fer les gestions que comporta l’IVA ni a repercutir-lo, tot i que sí que l’hauran de suportar mitjançant les factures que rebin dels proveïdors. A més, tant aquestes empreses que tributin amb règim de franquícia com els particulars hauran de liquidar l’impost a la duana per les importacions que realitzin.
Els altres dos règims són els corresponents als serveis bancaris i financers i als serveis d’assegurances, que, segons va explicar el ministre, el qual va admetre que no és habitual que als serveis bancaris s’apliqui un IVA però que calia incloure’l a la llei ja que si no l’aportació dels bancs a les arques públiques quedaria rebaixada a la meitat, tindran un procés de liquidació diferent.
Precisament, quant a la liquidació de l’impost, el ministre va explicar que es portarà a terme de forma periòdica. Així, serà semestral per a les societats o empresaris que tinguin una facturació inferior a 250.000 euros anuals, trimestral per als qui facturin fins a 3,6 milions anuals, i mensual en aquells casos en què se superin aquesta barrera de 3,6 milions.
Així mateix, el projecte de llei de l’IVA, que segons va destacar el ministre s’hauria de votar en cambra parlamentària la tardor vinent, preveu derogar les lleis de l’IMI, l’IPI, l’IAC i l’ISI per als sectors bancari i d’assegurances i els serveis generals, així com les del del cànon de les línies elèctriques i telefòniques.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte