Diari digital d'Andorra Bondia
El director d'Ordenament Territorial, Manel Riera, i la tècnica del departament, Meri Martínez, durant la presentació de les propostes acceptades.
El director d'Ordenament Territorial, Manel Riera, i la tècnica del departament, Meri Martínez, durant la presentació de les propostes acceptades.

La majoria de les propostes dels ciutadans són per millorar la xarxa viària


Escrit per: 
Pepa Gallego / Foto: M. T.

Als ciutadans els preocupa l’estat de la xarxa viària. Aquesta conclusió s’extreu de les propostes que han fet als pressupostos participatius d’aquest any. La major part de les propostes que el ministeri d’Ordenament Territorial ha acceptat perquè siguin votades corresponen a una millora en la xarxa viària del país. Ahir es van fer públiques les 28 propostes que, des d’ahir i fins al 14 de juny, els ciutadans majors de 18 anys podran votar perquè des d’aquest ministeri s’executin.
De fet, si les agrupem per temàtiques, veiem que, de les 28 propostes que hi ha per a la votació pública, 16 fan referència a la millora de senyalització, enllumenat, trams de voravia o passos elevats a la xarxa viària. Quant a senyalització, els ciutadans proposen millorar la senyalització per a l’accés a la boca oest del túnel dels Dos Valires. Pel que fa als semàfors, en proposen uns d’adaptats per a invidents, uns altres de personalitzats amb imatges; o la sincronització dels semàfors de l’avinguda Tarragona. D’altres també opten per posar càmeres als semàfors per detectar infraccions, o  habilitar zones als semàfors per a les motos, perquè puguin passar primer. 
Quant a enllumenat, es proposa millorar l’enllumenat a la  CG-2, entre Encamp i Canillo. La millora de les voravies són d’altres propostes nombroses, com és el cas de la que va des de la rotonda de la Margineda fins a Sant Julià, així com la que va entre Erts a la Massana, i  la que va des del centre comercial Punt de Trobada fins a l’estació del servei Total, i la de la part alta d’Arinsal, a la CG-5.
També es proposa l’habilitació d’un itinerari a peu des d’Escaldes-Engordany fins a la basílica de Santuari de Nostra Senyora de Meritxell. 
Entre les propostes, també hi figuren millores d’edificis públics, com són les instal·lacions de la Biblioteca Pública d’Andorra, però també de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell o la façana de l’edifici administratiu del Govern, que també es va proposar l’any passat. 
També es proposen iniciatives mediambientals que promouen l’ús d’energies renovables,  com és el cas de la instal·lació d’arbres al vent, que són uns aparells per aprofitar l’energia eòlica, i la instal·lació a l’enllumenat públic d’energies renovables. De fet, aquestes dues propostes en el primer dia de votacions eren les més votades. Altres propostes són per a la creació de nous miradors i també l’adequació de zones de passeig. 
Totes aquestes propostes es poden votar al web http://www.pressupostparticipatiu.ad/ o personalment també es pot votar a tràmits del Govern. Poden votar tots els ciutadans que tinguin més de 18 anys amb un número de cens. 

En total, 97 propostes
El ministeri d’Ordenament Territorial va rebre un total de 97 propostes, amb la participació de 76 persones, ja que cada persona podia presentar més d’un projecte. D’aquestes, se’n van acceptar 37 i van ser agrupades en els 28 que es votaran. Entre les que no han estat validades, el director d’Ordenament Territorial, Manel Riera, va explicar que 11 són projectes que el Govern ja està estudiant, i 17 són competència comunal i “passarem a informar els diferents comuns”. Finalment, altres 32 són projectes superiors als 300.000 euros que aquest any es dediquen a aquesta campanya. 
Les propostes s’ordenaran pel nombre de vots atorgats. Entraran al pressupost els projectes per ordre de puntuació fins a esgotar la dotació pressupostària. Serà el 19 de juny quan es farà públic el projecte o projectes guanyadors. 

 

millores
voravies
enllumenat
semàfors
propostes
pressupost participatiu
ciutadans
xarxa viària
majoria
millorar
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic