Diari digital d'Andorra Bondia
Treballadors en unes obres a Santa Coloma.
Treballadors en unes obres a Santa Coloma.

La manca de relleu generacional afecta de ple el sector de la construcció


Escrit per: 
Agències

El sector de la construcció va ser dels més afectats per la crisi econòmica: va comportar vora de 4.000 acomiadaments i 80 milions d'euros invertits en indemnitzacions. En l'actualitat, des de l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda) s'està notant un repunt, sobretot per part del sector públic, que està motivant que de nou, i tot i que amb prudència, les empreses necessitin ampliar plantilles. Però el sector s'està trobant amb una nova problemàtica: la manca de relleu generacional. "El jove no entra a la construcció, si pot evitar-ho ho evita", ha exposat el gerent de l'Acoda, Víctor Filloy, una situació que s'agreuja a més per la complicació de contractar gent de fora del país, ha afegit. Per aquest motiu, l'associació ha iniciat contactes amb el Servei d'Ocupació per impulsar formacions d'oficis entre els joves i xerrades per fer més atractiva la professió. L'Acoda ha defensat que és una professió amb aspectes interessants, com que es pot entrar amb una formació molt bàsica, els nivells de seguretat han augmentat, hi ha l'opció de progressar laboralment i els caps de setmana no es treballa.

Els joves no volen treballar al sector de la construcció. Així ho constaten des de l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda), que expliquen que en l'actualitat les empreses tornen a necessitar contractar personal per completar les seves plantilles. Després que la crisi econòmica fes estralls més que considerables en aquest sector (dels més perjudicats del país), ara la demanda constructiva, sobretot per part de les administracions públiques, viuen un repunt. Però les noves generacions no es veuen atretes per treballar-hi i no es produeix el necessari relleu generacional, una situació que preocupa l'Acoda.

Ara que se'n necessita, "costa molt trobar gent", reconeix el gerent de l'associació, Víctor Filloy. Per una banda, per les dificultats burocràtiques per contractar gent de fora del país, sobretot si són extracomunitaris, lamenta Filloy. Però també, i ja en clau interna, perquè és una professió que no sedueix les noves generacions. Per tot plegat, Filloy ja alerta que, "els propers anys, arribarem a tenir problemes de personal".

"Els joves, si poden evitar-ho, no entren al sector de la construcció", ja que la consideren una professió dura, exposa el gerent de l'Acoda. Però Filloy recorda que els darrers anys les condicions han canviat molt, amb noves legislacions i enduriment dels controls relacionats amb la higiene i salut en el treball. Així mateix, és un sector "que té coses interessants". Per exemple, ennumera Filloy, els joves poden entrar amb una formació molt bàsica i no necessiten currículum. Així mateix, cada vegada les feines més dures les fa la maquinària, "si fa mal temps no es treballa", l'horari fins a les sis de la tarda, i els caps de setmana es fa festa, destaca. I un cop s'entra al sector, "si ets inquet, tens carrera professional per fer: de peó a paleta, cap d'obra, fer alguna especialitat com electricista o fuster...". Finalment, i pel que fa als salaris, el sou mitjà se situa en els 2.000 euros, segons dades del 2017.

Contactes amb Ocupació

Aquesta manca de relleu generacional preocupa, motiu pel qual des de l'Acoda ja s'ha contactat amb el Servei d'Ocupació del Govern per mirar de fer formacions als inscrits, o xerrades a joves en general amb l'objectiu de mirar de fer més atractiva la professió i "orientar al jovent". Filloy també reclama més opcions dins la Formació Professional per especialitzar a aquests joves amb formacions relacionades amb el sector.

D'aquesta manera, es podria pal·liar la demanda de treballadors d'una manera més rendible i sense haver d'anar a buscar a fora del país, defensa l'Acoda. Pel que fa a aquest nou repunt de la demanda dins del sector, des de l'associació es mira amb satisfacció però també amb prudència. A la vegada, reclamen més coordinació amb les administracions perquè no torni de nou a haver-hi una davallada dràstica d'obra per construir. Filloy recorda que, d'ençà de la crisi, les empreses han invertit 80 milions en acomiadaments, els quals han afectat unes 4.000 persones. I no es vol tornar a passar per aquest procés.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte