Diari digital d'Andorra Bondia

La Massana rebrà el 80% dels beneficis de Gavsa en l’explotació de pàrquings


Escrit per: 
Redacció


Tensa sessió de comú, la que es va viure ahir a les dependències massanenques, en què el cònsol major de la parròquia, Josep Maria Camp, va carregar durament contra l’oposició de Míriam Avellana arran de les declaracions publicades ahir sobre l’ampliació del contracte d’explotació dels aparcaments amb l’empresa Gavsa.

Com era d’esperar, aquest punt de l’ordre del dia es va aprovar per majoria amb el vot en contra dels opositors, i s’ha ampliat fins a quinze anys més la concessió a l’empresa Gavsa perquè sigui “viable” l’amortització de la inversió, tal com va comentar Camp.
Amb aquest acord, la corporació augmentarà la seva ràtio de beneficis en un 12 per cent, ja que si fins ara es tenia estipulat un repartiment del 68% per al Comú i el restant per a Gavsa, amb les noves clàusules la corporació obtindrà el 80 per cent dels beneficis “un cop n’hi hagi”. Les estimacions que van fer des de la majoria indiquen que fins al 2031 no s’amortitzarà la inversió de la concessionària. 

Com s’ha comentat línies enrere, Camp va carregar durant tota la sessió contra el comportament polític de l’oposició, a qui va titllar de desinformats i tergiversadors i va criticar per “enganyar la ciutadania” amb números falsos per intentar embrutar la imatge de la majoria.
El segon punt destacat de la sessió va ser l’aprovació d’un decret per a la cessió i adscripció de béns a la societat EMAP. Anna Blázquez, consellera de l’oposició, va indicar que l’únic desig de la majoria amb aquest nou conveni és “evitar el pagament de l’impost sobre transmissions patrimonials (ITP) al Govern”, i que això era inadmissible en un Estat de dret.

Avellana, a més, va indicar en la roda de premsa posterior que aquest conveni és perillós ja que és “obscur” i deixa portes obertes a l’entrada de nous socis, en aquest cas privats. Camp, que va treure importància al decret, es va prendre molt seriosament, però, les afirmacions de les seves opositores, que va titllar de “discurs apocalíptic”, poc consistent i que porta a un “alarmisme injustificat”.
Cal dir, però, que els motius reals d’aquest decret tampoc no es van explicar amb gaire claredat durant la sessió, bé per la seva naturalesa tècnica bé per la tensió en l’ambient. En qualsevol cas, Camp va indicar que serveix per “regularitzar EMAP en diferents aspectes de caràcter polític”. El cònsol va aclarir, a més, que el decret no es fa amb el desig d’evadir les taxes, ja que el “Comú no paga l’ITP”, i que en cap cas s’ha fet amb l’afany que hi entri capital privat perquè els estatuts de la societat ja preveuen aquesta possibilitat.

L’endeutament de la parròquia s’eleva a
44,6 milions
El darrer punt destacat de l’ordre del dia, en la sessió de comú de la Massana d’ahir, va ser l’aprovació de l’estat de comptes del primer semestre d’aquest any. Un semestre que es tanca amb un superàvit de 900.000 euros, fruit d’una execució de les despeses del 38% i d’una recaptació dels ingressos del 52%. Miquel Llongueras, conseller de Finances de l’administració Camp, va destacar que encara que és una “fotografia favorable” el tancament de l’exercici serà negatiu, tot i que ja estan en marxa els mecanismes adients per retallar al màxim la despesa. Pel que fa a l’endeutament de la parròquia, Llongueras va assenyalar que puja 2,5 milions d’euros i se situa en 44.650.232 euros.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic