Diari digital d'Andorra Bondia
La meitat dels impagats registrats en el RAM s’han acabat cobrant
La meitat dels impagats registrats en el RAM s’han acabat cobrant

La meitat dels impagats registrats en el RAM s’han acabat cobrant


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

Més de la meitat (51,26%) dels impagats que s’han introduït al Registre Andorrà de Morositat (RAM) s’han acabat cobrant i en només cent dies s’han satisfet deutes de fins a dos i tres anys d’antiguitat, segons va explicar ahir David Castillo, soci director del RAM, que va fer un balanç dels primers tres mesos i escaig de funcionament del registre.

Així, en aquest període el RAM ha registrat fins a 72.421 impagats per un valor de 34,2 milions d’euros, 53.591 corresponents a empreses i 18.830 a particulars i autònoms. D’aquestes incidències s’ha aconseguit 37.124 cobraments per valor de 18,6 milions d’euros, mentre que 35.297 encara estan pendents de pagament, 22 han estat cancel·lats i 13 s’han donat de baixa del registre per errors en les dades.

Castillo va voler posar en relleu aquestes xifres pel fet que “s’han aconseguit en un temps rècord” i que a Espanya es cobren gairebé set de cada deu impagats (68%) i a França cinc de cada deu (54%). En aquest sentit, el soci director del RAM, que va assegurar que només en aquests tres mesos “s’han duplicat les previsions inicials”, es va mostrar convençut que quan el registre faci un any que funciona el percentatge de cobraments podria situar-se entre el 80% i el 90%.

Així mateix, Castillo, que va avançar que en un futur es podrà disposar de dades més completes com per exemple la morositat en els diferents sectors econòmics, va explicar que en aquests primers cent dies de funcionament del RAM s’ha efectuat 197.422 consultes, s’ha exercitat fins a 827 drets d’accés, s’ha registrat 61 drets de rectificació o cancel·lació de les dades i no hi ha hagut cap queixa ni denúncia administrativa ni judicial ni a l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) del RAM.

Respecte a si les xifres assolides en aquests tres mesos són altes o no, Castillo, que va reconèixer que igual com passa a qualsevol altre país “és evident que hi ha un problema de morositat”, va incidir en les dificultats de fer una valoració d’aquestes característiques, ja que “en no haver-hi antecedents és difícil fer comparatives”. A més, el soci director del RAM va remarcar també que no es pot fer una comparació amb les xifres dels països veïns. “Segurament si ens comparéssim amb Espanya les dades d’aquí serien insignificants, però en canvi per la nostra dimensió de país sí que poden ser importants.”

Per la seva part, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va voler ser present en el balanç dels primers mesos de funcionament del registre, una iniciativa que va voler felicitar perquè es tracta d’“un signe de nor­malitat”. 

En aquest sentit, Cinca, que va recordar iniciatives com la del saig i el trasllat de la capacitat executiva en el cobrament de deutes al Govern i els comuns, també encaminades a millorar els processos de morositat, va destacar que una eina com aquesta, que existeix en altres països, contribueix a donar un missatge “de transparència i seguretat” a les empreses, especialment “a les que volen venir al país a invertir”.

Tot i la satisfacció mostrada, el ministre de Finances va recordar que “aquest tipus de serveis en una col·lectivitat petita com la nostra cal tractar-los amb cura”. I és que si d’una banda es poden assolir taxes de cobrament relativament altes, de l’altra “cal garantir que tothom faci un bon ús d’aquesta eina, ja que si no es fes servir amb cura seria molt fàcil que es pogués embrutar la imatge o la reputació d’una empresa”. No obstant, el ministre va qualificar l’existència del RAM com “un pas més en la normalització del país”.

 

 

impagament
morositat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic