Diari digital d'Andorra Bondia

La millora del sector públic, clau per sortir de la crisi


Escrit per: 
Redacció

El doctor en ciències econòmiques i empresarials Joaquim Trigo ha ofert una conferència sobre les reformes necessàries per al creixement econòmic, en què ha assenyalat la millora dels processos de l’administració pública com a base per sortir de la crisi.

L’agilitat en els pagaments, l’oferiment d’una transparència més gran, la reducció dels nivells administratius i el fet que el sector públic no recorri les sentències són alguns dels consells donats durant l’acte, organitzat per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA).
Tot i que la xerrada es va centrar en la presentació de diverses mesures en l’àmbit laboral i de l’administració de la realitat espanyola, Trigo va matisar que en molts casos també són aplicables al Principat, especialment pel que fa a l’eficiència de l’administració. En aquest sentit, l’expert català va apuntar que “el sector públic ha de tenir menys nivells, menys gent, i ha de ser més ràpid, ha de reduir la càrrega regulatòria i ha d’aplicar els principis d’humilitat i senzillesa”.
Trigo va sostenir que “el sector públic no és el culpable de tot, però és molt millorable”, i va afegir que “no pot ser que les decisions que afavoreixen algú les prenguin els beneficiaris d’aquestes decisions” i tampoc que es freni el dinamisme de les persones”.
Així mateix, el conferenciant va sostenir que “el sector públic ha de pagar ràpidament”, ja que “no pot ser que s’aprovi una llei de morositat i al mateix moment de signar-la ja s’estigui incomplint. A més, va afegir que “el sector públic no hauria de recórrer les resolucions judicials, sinó acceptar la primera sentència”, i va argumentar que “més enllà del molt que costa als administrats, el temps que hi esmercen el podrien dedicar a altres coses”.
En l’àmbit laboral, el doctor en ciències econòmiques va apuntar la necessitat de “fer que baixi la taxa natural d’atur” i va proposar que es flexibilitzi la relació i la jornada laborals. Així mateix, va apostar per una millora del tractament de la incapacitat laboral, ja que “no hi pot haver un 40% més de baixes el divendres que el dilluns”. Quant als drets laborals, Trigo va destacar que cal que “els danys que suposin les vagues estiguin regulats”.
A més a més, l’expert va advocar per comptar amb “una fiscalitat que permeti ser competitius”, no necessàriament a través dels tipus impositius, sinó mitjançant altres elements com ara el temps d’amortització, i va assenyalar la importància de fomentar el mercat de lloguer.

Sortida de la crisi a espanya
Finalment, l’expert va manifestar que aquest any les previsions més optimistes situen el creixement en un 2% i que, normalment, per crear ocupació s’ha d’estar per sobre d’aquesta taxa, així que “de moment no crearem més treball”, va concloure.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic