Diari digital d'Andorra Bondia

La morositat a la banca andorrana augmenta fins al 3% l’any passat


Escrit per: 
Redacció

L’Anuari socioeconòmic que ha presentat BPA posa de manifest que la morositat a la banca andorrana durant el 2009 es va incrementar fins al 3 %.

Tal com ha destacat l’economista Jordi Alcobé, malgrat l’increment respecte del 2008, en què se situava en el 2,3 %, es tracta d’una xifra que “cal matisar,” ja que es troba lluny de la registrada als països veïns, com per exemple Espanya, on és superior al 5 %. D’aquesta manera, Alcobé ha explicat que aquesta xifra “denota el control” per part de la banca d’aquesta morositat i va oposar a aquesta dada les ràtios de solvència i liquiditat de la banca del país que se situen, respectivament, en un 21,12 % i un 75,67 %, amb la qual cosa l’estudi conclou “el bon estat de salut de les entitats bancàries andorranes” que, afegeix, són “una garantia envers els seus clients i el sistema financer internacional”.
Tal com consta en aquest recull econòmic, per entitats bancàries, Andbanc és la que presenta una morositat dels seus clients més elevada, amb un 4,92 % mentre que BancSabadell d’Andorra només té una ràtio de morositat del 0,37 %. Cal recordar que aquesta ràtio de morositat es calcula tenint en compte el percentatge de tots els préstecs i crèdits concedits que es consideren dubtosos i vençuts.
Una altra dada a destacar és que durant el 2009 els recursos gestionats per les entitats bancàries van experimentar un creixement del 6 % respecte del 2008 i d’aquesta manera, tal com es recull a l’Anuari, es recupera un creixement dels recursos gestionats que, a excepció del 2008, havia estat constant des del 2002.
Finalment, quant al sector financer, cal destacar que els beneficis de l’any passat van ascendir a 201 milions d’euros i en aquest sentit el director general de BPA, Joan Pau Miquel, ha posat de manifest que les previsions assenyalen que els beneficis d’aquest any puguin estar en la mateixa línia.
Pel que fa a les previsions generals per a aquest any, Alcobé ha comentar que malgrat que en un principi s’era molt optimista, el cert és que determinats factors, com ara les mesures econòmiques preses pel Govern espanyol o l’increment de l’IVA també a l’Estat veí del sud, poden tenir un impacte negatiu en l’economia andorrana, ja que pot fer que es freni el consum. D’aquesta manera, tant Alcobé com Miquel han destacat que l’any 2009 va ser de transició i que, tot i que el 2010 no acabi amb resultats molt favorables, sí que és clar que no s’arribaran als nivells tant baixos registrats l’any passat. En aquest sentit, entre altres, Alcobé ha volgut emfasitzar “dues xifres importants” com ara l’increment en la venda de vehicles i les importacions, que si bé al juny van patir una lleugera davallada, va ser, en tot cas, “conjuntural” i lligada a l’increment d’importacions del sector tabaquer registrades durant el mes de maig.
A banda de les dades sobre la morositat, l’’Anuari’ també inclou un seguit de novetats, com ara la informació relativa a la massa salarial. En aquest sentit, Alcobé ha remarcat els “riscos per a l’economia andorrana” que suposa el fet que sigui el sector públic el que ocupa el segon lloc en aquest barem, ja que suposa una dependència molt directa del sector públic. A més a més, Alcobé ha afegit que l’endeutament del Govern és, a més, “preocupant” des de diferents vessants, la primera de les quals és que la totalitat està assumit per la banca andorrana, que els dèficits de l’administració central són molt importants i, finalment, el fet que aquests dèficits acabaran sent endeutament i això comporta un problema greu “a llarg termini”.
Quant als comuns, Alcobé ha presentat una perspectiva una mica més optimista, ja que va posar de manifest que tenen una major capacitat per retornar el que deuen, és a dir, per fer-hi front. Per contra, Alcobé ha destacat que el Govern té el problema que més del 50% de la despesa es destina a funcionament i difícilment es pot capgirar aquesta situació i, en canvi, els comuns sí que la podrien modificar amb “austeritat”. L’economista, però, va alertar sobre els riscos que corren aquelles corporacions que tenen societats participades.
L’‘Anuari’ posa de manifest que durant el 2009 les finances públiques reflecteixen la desacceleració de l’economia amb una reducció de les principals fonts d’ingressos. També es fa palès que malgrat la disminució de les despeses i de les inversions, l’elevat dèficit del Govern i el nivell “preocupant” d’endeutament d’alguns comuns “alerten de la sostenibilitat de l’estructura actual de les finances públiques a llarg termini”.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic