Diari digital d'Andorra Bondia

La nova planta de biomassa de l’Alt Urgell crearà 130 llocs de treball


Escrit per: 
Agències

L’Obra Social de CatalunyaCaixa, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’operadora energètica basca Enerpellet han presentat el projecte de construcció d’una planta de tractament de biomassa i generació tèrmica i elèctrica a l’Alt Urgell.


Es tracta de la primera planta multiproducte a Catalunya, és a dir, que no només generarà electricitat sinó que a més produirà floc, pèl·let i estella. Es preveu que aquesta instal·lació generi 130 llocs de treball i que pugui estar operativa a finals del 2011 o a principis del 2012.
Mediambientalment, la posada en marxa de la planta afavorirà la gestió forestal de molts boscos de propietat pública i privada que ara es mantenen amb grans dificultats, farà disminuir el risc d’incendis, farà augmentar la biodiversitat, reduirà el nivell d’emissions de CO2 i produirà energia d’origen renovable.
En termes econòmics, la planta aprofitarà els productes forestals de la comarca, reduirà la seva dependència i el cost energètic i generarà ocupació local, ja que crearà uns 130 llocs de treball directes i indirectes. En l’àmbit social, suposarà la implantació de gent al territori i la inserció laboral de persones discapacitades, ja que dels 130 treballadors un 25% seran d’aquest col·lectiu.
Per això, la planta impulsarà un centre especial de treball (CET). De fet, aquest seria el primer a la comarca, donat que l’Alt Urgell és de les poques comarques catalanes que encara no en disposen d’un. Els recursos propis del CET es reinvertiram en el seu objectiu fundacional: la inserció de persones amb discapacitat (transport, formació, adaptació dels llocs de treball...).
La planta explotarà unes 60.000 hectàrees forestals de propietat pública i privada de la comarca, entre les quals les 5.360 hectàrees de la muntanya d’Alinyà, espai natural propietat de l’Obra Social de CatalunyaCaixa. L’ús final de la biomassa serà proveir de combustible una planta de generació energètica i produir pèl·lets de qualitat certificada DIN plus, estella i floc. L’eficiència energètica de la instal·lació serà màxima, donat que la calor generada en el procés de producció elèctrica s’utilitzarà alhora per assecar la biomassa per fer pèl·let i floc.
Anualment s’extraurà unes 60.000 tones de biomassa, que cobriran les necessitats de la planta per produir floc, pèl·lets i electricitat. A partir de la matèria primera que entri es produirà cada any 6.000 tones de floc i 26 de pèl·let, i es generarà una producció elèctrica d’1,34 megawatts l’hora, 7.000 hores a l’any.
CatalunyaCaixa i Enerpellet aportaran cadascun un 42,5% del capital social per posar en marxa el projecte i el Consell Comarcal, el 15% restant. La planta també comptarà amb finançament extern. La inversió total prevista és de 13 milions.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic