Diari digital d'Andorra Bondia
Habitatges en venda en una immobiliària del Principat.
Habitatges en venda en una immobiliària del Principat.

La pandèmia fa créixer l’interès d’estrangers per viure a Andorra


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Facundo Santana

La pandèmia de coronavirus ha fet créixer l’interès per establir-se a Andorra. Es tracta d’estrangers amb un poder adquisitiu elevat que veuen el Principat com un lloc segur, ja sigui a nivell sanitari com pel que fa a la seguretat ciutadana i el medi ambient, i que decideixen adquirir un habitatge, segons explica el president del Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas. Amb la Covid-19 “el segment alt curiosament s’ha vist impulsat”, observa, tot i que adverteix que això “no vol dir que hi hagi una ebullició”.

Galobardas remarca que, tal com es pot observar en les estadístiques oficials, a mesura que el mercat immobiliari s’ha anat recuperant el preu mitjà de les transaccions que s’han dut a terme ha crescut. O el que és el mateix: hi ha menys transaccions però l’import global és més alt. “Si abans costava trobar clients per a alguns segments ara ha anat creixent la part alta”, indica. 

A l’hora de parlar de l’interès d’estrangers per comprar immobles al Principat per fixar-hi la residència principal, l’AGIA es guia més per percepcions registrades pels associats que no pas per xifres. I és que com és sabut, hi ha una manca de dades (atribuïble principalment a les administracions, segons considera el sector). Entre les persones que s’han establert al país n’hi ha de totes procedències. Aquest any, però, les demandes han estat principalment de clients que venen de països propers com poden ser Espanya, sobretot Catalunya, i també  França. Els immobiliaris també han vist “cert interès” per persones procedents de Gran Bretanya, dels països nòrdics i dels Estats Units. També hi ha alguns clients de països de l’est, però aquests arriben amb menor mesura de la que el sector esperava. Amb les dificultats de mobilitat provocades per la situació sanitària el que s’han ajornat són les operacions dels clients de països més llunyans. Galobardas confia que un cop superada la pandèmia es pugui atraure gent d’aquests indrets.

Ara per ara, el ventall d’immobles destinats a la venda existent al Principat és suficient per donar resposta a aquesta demanda. Més difícil és quan el client vol llogar primer per conèixer el país. La qüestió és que no hi ha oferta de lloguer, tampoc d’aquest nivell. Quant al tipus d’immoble que aquests clients prefereixen, són els habitatges que estan a prop dels serveis (i en aquest cas les torres que s’estan construint al Clot d’Emprivat poden funcionar) o bé els que es troben en parròquies altes i allunyats dels nuclis més poblats.

Neguit per les fronteres
Les restriccions de la primavera per la Covid-19 tan sols van suposar l’ajornament d’operacions que estaven en curs i que un cop la situació es va normalitzar es van acabar de completar. L’AGIA confia que la situació es repeteixi ara, tot i que “mentrestant l’activitat es para molt”. L’entitat remarca que les limitacions de mobilitat a les fronteres “són negatives” i es mostra en espera que la situació no s’allargui fins al gener, com s’ha comentat. Això podria afectar sectors que ja estan molt tocats i tenir conseqüències en el sector immobiliari. És per aquest motiu que Galobardas confia que les gestions del Govern davant les autoritats catalanes permetin fer veure que Andorra no és cap perill, sinó al revés.

Durant aquest període el problema per trobar habitatge de lloguer de tots els preus s’ha mantingut tot i que aquest any la pressió del lloguer de temporada és “una mica inferior”, i això fa que estigui menys tensionat. Pel que fa als preus, tant de lloguer com de compra, s’han mantingut, encara que l’AGIA creu que no seria estrany que quan la situació es recuperi vagin en augment seguint la tendència anterior.

pandèmia
créixer
l’interès
d’estrangers
viure
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte