Diari digital d'Andorra Bondia
Un cambrer treballant a un hotel del Principat.
Un cambrer treballant a un hotel del Principat.

La patronal hotelera treballa per aconseguir un conveni col·lectiu


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La Unió Hotelera d’Andorra (UHA) veu la necessitat de tancar un acord amb els assalariats que permeti resoldre diferents qüestions que generen conflicte al sector. El Codi de relacions laborals regula la possibilitat d’establir un conveni col·lectiu o bé un acord. La patronal hotelera aposta per aquesta segona opció, ja que considera que s’adapta millor al context del país. En aquest sentit, la directora de la UHA, Sarah-Jane Giménez, explica que en les temporades d’hivern i d’estiu hi ha aspectes relatius al funcionament dels establiments difícils de complir i a través d’aquest acord quedarien resolts.
El que més maldecap dona als empresaris del sector són els còmputs de les hores extra i el descans entre jornades laborals. Així, en el primer cas, els hotelers consideren que es podria pactar un petit increment de les hores extra permeses per setmana (establertes avui en vuit hores) i, per altra banda, augmentar els dies de vacances. Quant al nombre d’hores de descans entre jornades laborals, la UHA explica que els establiments es veuen obligats a contractar un grup de treballadors per a l’esmorzar i un altre grup per al sopar, ja que si es destina la mateixa plantilla a cobrir els dos serveis no es pot complir amb la normativa, que fixa en 12 hores el descans entre el final d’una jornada i l’inici de l’altra. La qüestió, indiquen, és que a l’hivern molts hotels no solen servir dinars perquè el turista que es desplaça a esquiar no ho demana. Això permet als empleats descansar entre l’esmorzar i el sopar, i per tant es podrien reduir les hores exigides entre la nit i el matí, argumenten.
Aquest acord ha de ser fruit de la negociació amb els assalariats. Tenint en compte, però, que a Andorra no hi ha representants dels treballadors, la UHA mantindrà una reunió amb el Govern per analitzar com es pot arribar a concretar. Des de l’entitat empresarial es valoren dues possibilitats; un acord de sector o bé l’elaboració d’un acord estàndard que es faria arribar a tots els associats perquè tanquin un acord d’empresa. Ara caldrà valorar quina és l’opció més factible. La voluntat de la UHA és començar-ho a treballar perquè pugui entrar en vigor la pròxima temporada d’hivern.
Aquesta serà una de les qüestions que la patronal traslladarà a l’executiu en una reunió que tindrà pròximament. En la trobada també es volen resoldre els dubtes que s’han generat entorn del mètode de pagament dels salaris arran de la modificació del Codi de relacions laborals. Volen saber si, a banda de pagar a través d’un compte bancari, també es pot fer amb un xec nominatiu.

Les empreses traslladen al Govern el neguit per l’obligació de pagar els sous pel banc

Els canvis a les lleis laborals que obliguen a satisfer els salaris a través d’un compte bancari han generat malestar al sector empresarial, sobretot en aquelles activitats que requereixen molt personal temporer. És per això que s’han adreçat al Govern per expressar-los aquest neguit. Segons fonts properes a una estació d’esquí, aquest és un problema de país, ja que tot i que l’empresa recomana als empleats obrir un compte n’hi ha que no en tenen o no volen tenir-ne i demanen cobrar per xec. La societat es va reunir amb l’executiu i ara està en espera de la solució que se’ls ofereix.
La Unió Hotelera també vol esvair dubtes sobre aquesta qüestió. La patronal entén que el pagament amb un xec nominatiu està dins de la legalitat (així se’ls va traslladar a les formacions organitzades per la Cambra de Comerç). Amb tot, diversos associats han expressat el seu neguit sobre el tema i es volen assegurar que no hi ha cap problema. Des de la UHA afirmen que “ja anem prou malament de personal com per obligar-lo a obrir un compte bancari”, i apunten que el problema són els costos que això suposa per als treballadors, d’uns 100 euros aproximadament. L’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME), de la seva banda, explica que els temporers han de fer una despesa important per venir al país i un cop aquí els salaris tampoc són gaire alts. Per això no els interessa pagar les comissions bancàries. L’entitat lamenta els canvis a la llei, ja que considera que no es pot obligar els treballadors a obrir un compte, i menys si per això s’ha de pagar, al mateix temps que indica que l’executiu no hauria de mirar sempre per la banca.

patronal
treballa
conveni
aconseguir
col·lectiu
conveni col·lectiu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte