Diari digital d'Andorra Bondia
Reunió del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, amb la patronal i altres representants dels sectors econòmics.
Reunió del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, amb la patronal i altres representants dels sectors econòmics.

La patronal reclama acomiadaments temporals i que Govern n'assumeixi els sous


Escrit per: 
Redacció / Foto: BonDia

Les mesures econòmiques adoptades pel Govern per fer front a la crisi sanitària s’han de fer extensives a tots els sectors i empreses que pateixen una aturada d’activitat o una davallada significativa, amb independència que aquesta activitat hagi estat cessada per decret o no. Així ho considera la Confederació Empresarial d'Andorra (CEA) en un ampli comunicat que valora les iniciatives empreses per l'executiu. La patronal, d'altra banda, considera un error haver inclòs a la llei òmnibus a la prohibició del mecanisme de suspensió de contractes laborals per causa de força major i reclama novament la posada en marxa del mecanisme equivalent als expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), proposta que l'equip directiu de la CEA va traslladar al ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

La patronal assegura que la prioritat és preservar el teixit productiu del país: "si durant aquest període d’excepcionalitat permetem que moltes empreses tanquin i que molts llocs de treball siguin destruïts, la recuperació posterior serà extremadament difícil", argumenten. Precisament, perquè l’economia andorrana és una economia de serveis intensiva en mà d’obra, la principal preocupació de les empreses es poder conservar les seves plantilles fixes, asseguren. En aquest sentit, apunten, el posicionament de la CEA per afrontar amb garanties les properes setmanes és clar: permetre l’aplicació de la suspensió de contractes laborals per força major previst a l’article 41 de la llei de relacions laborals amb l’objectiu de salvaguardar els llocs de treball.

La patronal entén que l’aplicació de l’article 41 requeriria de la posada en marxa d’unes determinades normes suplementàries, que es podrien desenvolupar per reglament o tractar -cas per cas- en la tramitació administrativa en què s’acordi la suspensió. En aquest sentit, l’element primordial és determinar qui es fa càrrec del pagament dels salaris de les persones que tenen la seva relació contractual suspesa. Per a la CEA resulta evident que pertoca a l’administració assumir bona part d’aquesta càrrega. En el cas que la suspensió es traduís en una rebaixa temporal dels salaris, la CEA "és conscient que caldria acordar mesures suplementàries per rebaixar també temporalment els costos dels particulars i de les famílies".

Consideren que les mesures aprovades pel Consell en la llei òmnibus poden ser efectives per a un escenari d’aturada d’entre dues o tres setmanes, "però no és aquest l’horitzó temporal amb el que treballen les autoritats sanitàries, que ja han anunciat que la durada de les restriccions podria ser d’entre un mes i mig a dos mesos".

A banda, apunten a problemes que consideren que no queden coberts i reclamen que l'aplicació d'un període de carència dels lloguers hauria d'aplicar-se també al pagament de les quotes hipotecàries dels immobles el lloguer dels quals ha quedat suspès, totalment o parcial, per evitar sobrecarregar en excés el sector immobiliari.

 

patronal
acomiadaments
Govern
assumeixi
sous

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte