Diari digital d'Andorra Bondia

La PIME creu que el parc tecnològic ha d’anar acompanyat d’un “canvi de xip”


Escrit per: 
M.M


El president de l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa d’Andorra (PIME), Marc Aleix, va afirmar ahir que la construcció d’un parc tecnològic és “imprescindible” per desenvolupar el potencial econòmic del país, però va opinar que la posada en funcionament d’aquesta infraestructura ha d’anar acompanyada d’un “canvi de xip” perquè sigui eficaç i permeti la captació de talent.

L’elevat cost de la vida al Principat, els pocs ajuts públics i els sous baixos són alguns dels principals handicaps apuntats per la PIME perquè les empreses foranes amb valor afegit s’instal·lin al país.
La proposta feta per la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) de crear un parc tecnològic nacional va ser ben rebuda pels membres de la taula de desenvolupament econòmic referent als nous mecanismes d’activitat econòmica, foment i innovació, que compta amb la participació d’agents econòmics com la PIME, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) i l’Empresa Familiar Andorrana (EFA).
No obstant, la PIME discrepa de l’altra patronal en alguns dels processos paral·lels que cal seguir i considera que per dotar el parc tecnològic d’efectivitat cal que es promogui canvis, tant des de l’executiu com des de la societat. El president de la PIME va afirmar que “tal com està Andorra, ningú de l’exterior vindrà al país” i va afegir que “sense suport fiscal és impossible” que funcioni. En aquest sentit, Aleix va explicar que “si poses un parc tecnològic a França tindràs molts ajuts que permetran que t’hi instal·lis” i va apuntar la necessitat d’oferir exoneracions de taxes i d’abaixar els lloguers.
Sobre aquesta qüestió, el màxim responsable de la PIME va opinar que “la societat ha de canviar el xip i ser conscient que caldrà rebaixar els preus dels lloguers”. Així mateix, Aleix va sostenir que hi ha altres factors que encareixen el cost de la vida, que és més elevat que als països veïns, com per exemple els costos de l’electricitat i d’Internet, que també caldria modificar per poder captar empreses amb valor afegit.
modificar la política de sous
Finalment, el responsable de la patronal va incidir en la necessitat de cuidar el personal i la política de sous i va apuntar que “abans de captar talents l’important és no perdre els que tenim”. Aleix va posar com a exemple l’escola d’hoteleria, d’on “surt gent ben formada i el 90 per cent se’n va, en gran part com a conseqüència dels salaris baixos”. Sobre aquesta qüestió, el president de la PIME va lamentar que “ni la CEA ni la Cambra de Comerç parlen d’això a les taules” i va opinar que “si els professionals no entenen que el personal és la pedra angular, no tenim sortida”.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic