Diari digital d'Andorra Bondia
El departament de Tributs i Fronteres.
El departament de Tributs i Fronteres.

La pressió fiscal augmenta mig punt i trepitja la línia vermella del 25%


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La pressió fiscal ha arribat ja al que es pot considerar una línia vermella en matèria de competitivitat. Els experts i agents econòmics del país sempre han reclamat que la pressió no creixi i se situï entre el 22 i el 25%. Amb els resultats del 2018, la pressió fiscal se situa al límit d’aquest llindar, al 25%, i això pot posar en perill la competitivitat del país com a plaça financera, perquè si sobrepassa aquest percentatge deixaria de ser atractiva. Aquest 25% suposa un creixement de mig punt percentual respecte a l’any 2017 (que se situava en 24,5%). El que Estadística considera un “lleuger creixement” de la pressió fiscal, els experts ho avaluen com col·locar-se en una situació perillosa. 
El 25% de pressió fiscal, “encara es troba en una pressió moderada, però està situant-se a la línia vermella, perquè més enllà perdria competitivitat”, va explicar Marc Vilallonga, vicepresident de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals (AATF).  Vilallonga posa com a exemple a seguir Irlanda, “aquest país té la pressió fiscal en el 23% i és un Estat europeu que ha basat la seva expansió en una política fiscal atractiva”, va explicar.
Aquesta forquilla de situar la pressió fiscal del Principat entre un 22 i un 25% ha estat sempre una reclamació no només dels experts fiscals, sinó també d’altres actors econòmics del país, com la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) i també des de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS). 
Els tributs sobre la producció i les importacions disminueixen un 1,3% respecte al 2017 (i sumen 303.422.403 euros d’impostos meritats), mentre que els impostos corrents sobre la renda i el patrimoni creixen un 21,1% anual (i arriben a 118.402.714 euros l’any 2018), i les cotitzacions socials s’incrementen un 5,6% (amb uns impostos meritats per valor de 263.851.334 euros). 
L’informe publicat ahir per Estadística remarca que el conjunt dels ingressos tributaris va experimentar l’any passat un creixement del 4,7%.  Estadística  justifica que l’augment notable del PIB el 2018, xifrat en el 2,5%, segons l’estimació avançada del març del 2019, “justifica que la pressió fiscal s’incrementi lleugerament”. Un argument que no comparteix Vilallonga com a advocat i professor de Dret fiscal de la Universitat d’Andorra. Segons l’expert, “és una falsa excusa” perquè considera que la pressió fiscal és un percentatge i representa una proporció i “l’increment del PIB no hauria de derivar en un increment de pressió fiscal”. 
Si mirem per tipologia d’impostos, l’aportació a la pressió fiscal per part de la imposició indirecta és d’11,1 punts. Baixa tres dècimes respecte a l’any 2017. Pel que fa a la imposició directa, contribueix en 4,3 punts a la pressió fiscal, i incrementa cinc dècimes pel que fa al 2017. Són els impostos sobre la renda els que han pujat l’aportació respecte a l’any anterior, mentre que els altres impostos corrents es mantenen en la mateixa aportació. Finalment, les cotitzacions socials aporten 9,6 punts a la pressió fiscal, amb un augment de tres dècimes. 

Evolució des del 2012
Els darrers set anys, els impostos sobre la renda han augmentat pel desplegament de totes les figures impositives directes des de l’any 2011 i que va finalitzar el 2015 amb la implantació de l’IRPF. La recaptació indirecta, per contra, experimenta un decrement en l’exercici 2018, en concret els impostos sobre els productes, amb nivells similars als del 2016, en què l’IGI és el tribut que marca la tendència, segons remarca Estadística.
Pel que respecta a les variacions interanuals dels diferents tipus impositius inclosos en la pressió fiscal, els darrers set anys s’ha constatat una disminució en la recaptació indirecta que al darrer any ha baixat en 1,3% en contraposició a un increment en la recaptació directa que ha crescut un 21,1% i en les cotitzacions socials, que ho han fet en el 5,6%. Aquest increment en la recaptació directa ve donat, segons Vilallonga, per dues raons, una “perquè el desplegament dels impostos directes ja s’han consolidat, i hi ha més cultura fiscal”. I la segona raó “és pel creixement de l’activitat econòmica, per això també és normal que es recapti més per l’impost de societats, per exemple”, va comentar Vilallonga.
Els impostos indirectes, malgrat perdre pes, continuen essent el component més rellevant de la pressió fiscal, arribant al 44,3% l’any 2018. Les cotitzacions socials representen el 38,5% de la pressió, cosa que suposa un 0,4% més respecte al 2017. Els impostos sobre la renda incrementen la seva rellevància en un 2,4% principalment per l’increment en la recaptació de l’IRPF i de l’impost de societats. 

pressió fiscal
augmenta
trepitja
línia
vermella
25%

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte