Diari digital d'Andorra Bondia
Marc Vilallonga és advocat i professor de dret fiscal de la Universitat d’Andorra.
Marc Vilallonga és advocat i professor de dret fiscal de la Universitat d’Andorra.

La pressió fiscal d’Andorra s’ha apujat un 4,9% els últims set anys


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Els darrers set anys la pressió fiscal d’Andorra s’ha incrementat un 4,9%. Actualment es troba en un 24,5%, després d’haver tancat el 2018 i amb l’estimació semidefinitiva del PIB del 2017. Això malgrat anunciar que suposava una rebaixa de 0,7 punts respecte a l’any 2016. Si es mira amb una perspectiva més àmplia de set anys, la pressió ha passat d’un 19,6% a un 24,5%. Tot i aquest increment, la plaça andorrana continua sent competitiva per desenvolupar projectes empresarials i per atreure professionals de fora que desenvolupin el seu treball. Aquesta inversió estrangera, però, no s’està donant segons les previons perquè hi ha un “enorme dèficit de notorietat a nivell internacional”. Ho diu Marc Vilallonga com a advocat i professor de dret fiscal de la Universitat d’Andorra. 

‘Road show’ d’Andorra
Vilallonga remarca tot l’esforç que ha fet Andorra per mantenir aquesta competitivitat en un marc d’homologació, però remarca que el Govern, sigui quin sigui, ha de “defensar i millorar la notorietat del nostre país amb accions decidides i de divulgació internacional”. Segons l’expert fiscal, “o bé no ens coneixen al món o bé ens coneixen malament”. Per aquest motiu proposa l’execució d’un road show, o una divulgació internacional, en concepte de màrqueting de la marca Andorra “per presentar-nos al món i explicar les bondats del nostre petit país i el seu nou marc jurídic i fiscal”.
L’evolució impositiva ha tingut un increment constant i significatiu, sobretot en la recaptació directa, a mesura que s’han anat desplegant totes les noves figures impositives directes i s’ha consolidat l’impost sobre la renda de les persones físiques, (IRPF).
Aquesta pressió, que ara se situa en un 24,5%, és competitiva si es compara amb la d’Espanya, que es troba en un 33,9%, la de França, en un 48,4%, o amb la mitjana impositiva de la Unió Europea, que està en un 40%. En canvi, amb relació a altres regions, com ara els Estats Units, només està a un punt i mig per sobre, és a dir, el 26%. Però si mirem altres països de la UE molt competitius, com ara Irlanda, la pressió fiscal està entorn d’un 23%. 
Vilallonga remarca que Andorra té tots els condicionants per ser una plaça competitiva i d’atracció d’inversió i  per a empreses estrangeres. Només li cal que sigui coneguda, remarca. Entre aquests atractius destaca el tipus del 10% a l’impost de societats amb deduccions fiscals per a determinats sectors i tipus d’empresa. Si mirem l’impost de societats en altres països, els tipus van des del 19% de Luxemburg, al 33% de França, i Mònaco, passant pel 21% de Portugal, o el 25% d’Espanya. A Suïssa, el tipus és més baix que al Principat, ja que està al 8,5%, però s’incrementa entre el 12 i el 24% quan se suma la taxa cantonal. 
Altres impostos que té Andorra més competitius per atreure inversió és l’IGI (equivalent a l’IVA). A Andorra és del 4,5%, molt inferior que el 21% d’Espanya, el 23% de Portugal o el 20% de França, igual que a Mònaco. A Luxemburg és del 17% i a Suïssa és gairebé el doble que a Andorra, del 8%. 
Pel que fa a l’IRPF, “al Principat es manté força inferior que en la majoria dels estats europeus”. Els salaris d’un import inferior als 24.000 euros anuals estan exempts. A partir d’aquesta xifra, la taxa s’incrementa en relació amb la renda fins a arribar al tipus màxim del 10%, mentre que a Espanya i a França el tipus màxim és el 45%. 
L’expert fiscal assegura que l’homologació que ha fet Andorra del marc impositiu amb Europa i amb l’entorn de l’OCDE, ha aconseguit adaptar-ho amb certes característiques diferencials que li permeten ser més competitius en l’oferta de serveis, com el comerç i el turisme, i a més “converteixen el Principat en una de les jurisdiccions més atractives d’Europa per al desenvolupament de projectes d’inversió i iniciatives empresarials a escala internacional”. 
Vilallonga també destaca que el fet que Andorra disposi de convenis signats i en vigor per evitar la doble imposició com amb França, Portugal, Espanya, Luxemburg, entre d’altres, “el converteixen en un hub especialment atractiu per vehicular inversions cap a Europa des d’Andorra en un entorn estable i de seguretat jurídica”, especifica. 

“Un clúster per a esportistes d’elit ha de promoure el centre d’alt rendiment”

En altres països, per atreure esportistes d’elit com a residents i sobretot les seves fortunes, es proposen forfets fiscals especials. A Andorra, segons Vilallonga, el tipus impositiu del 10% ja suposa un gran avantatge, i un forfet especial “podria considerar-se règim especial perniciós per signar certs convenis de no doble imposició, per exemple”, va dir. Per aquest motiu, l’expert considera que l’atracció d’esportistes d’elit ja està donant-se, amb la vinguda sobretot de ciclistes professionals, però aquesta atracció es podria incrementar donant protagonisme a un “clúster  d’esportistes on iniciatives com el centre d’alt rendiment ja hauria d’estar en marxa”. Segons Vilallonga, aquest centre hauria d’atreure metges esportistes de prestigi i la darrera tecnologia del sector, i seria un altre punt més d’atracció per a aquest sector, que té una tendència alcista a emigrar dels països amb alts tipus impositius. 
Per tot, Vilallonga insisteix, com ja ho va fer l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals, de la qual n’és el vicepresident, que la pressió fiscal ha de mantenir-se entre la forquilla del 22 al 25%. Això suposa un marc fiscal “moderat, atractiu i competitiu i acceptat en l’entorn de la UE i de l’OCDE”. A aquest tipus moderat i competitiu se li ha de sumar la no existència d’un impost que gravi el patrimoni i que tampoc hi hagi un impost sobre successions o donacions. Tot això sumat als punts forts del país, com a segur i saludable, “hauria de permetre atreure residències de persones físiques i les seves famílies amb un perfil patrimonial alt, així com la localització a Andorra d’activitats econòmiques”, va dir. 

pressió fiscal
set anys
apujat
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte