Diari digital d'Andorra Bondia
La primera minicentral hidroelèctrica del país ja ha produït l’equivalent al consum anual de 350 llars
La primera minicentral hidroelèctrica del país ja ha produït l’equivalent al consum anual de 350 llars

La primera minicentral hidroelèctrica del país ja ha produït l’equivalent al consum anual de 350 llars


Escrit per: 
Agències / Foto: M.T.

La societat Productora Elèctrica Renovable (Persa), formada per les distribuïdores Mútua Elèctrica i Nord Andorrà, ha inaugurat aquest dijous a Arcalís la primera minicentral hidroelèctrica del país, que té una potència de 500 kw i s'ha pogut tirar endavant gràcies a la cessió, per part del comú d'Ordino, de l'aigua -que prové de la bassa que s'utilitza per fer neu artificial- i els terrenys, situats al pont del Castellar. La infraestructura, en funcionament des del mes de febrer, ha tingut un cost d'1,5 milions d'euros i produirà uns 2 milions de kw/h anuals, que equivalen al consum elèctric anual de l'estació d'esquí d'Arcalís i a un 3% del consum de les parròquies de les valls del Nord. L'energia es ven a Nord Andorrà, el distribuïdor elèctric de les parròquies de la Massana i d'Ordino, de manera que Persa facturarà anualment uns 150.000 euros.

La infraestructura és "la primera pedra" de l'aposta del país per augmentar la producció elèctrica interna i per potenciar les energies renovables, tal com ha destacat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. De fet, gràcies a aquesta minicentral es pot considerar que l'estació d'Arcalís és el primer domini esquiable d'Europa totalment sostenible i alimentat únicament per una energia renovable, ja que el seu consum anual equival a la producció de la nova minicentral. 

Calvó també ha ressaltat que el projecte és un exemple de participació del sector privat en el canvi de model energètic, que s'ha treballat conjuntament entre el Govern, el comú a través de l'estació i les empreses. 

De la seva banda, el director de Nord Andorrà, David Forné, ha destacat que la infraestructura és el primer pas per aconseguir que en un futur "Andorra arribi a ser sostenible energèticament i no dependre de l'exterior". De fet, Persa està treballant actualment en la segona minicentral dels vuit projectes que va presentar, i que s'ubicarà a Aixovall. Tot i això, tant Forné com la ministra han destacat que el proper cas és aprovar el pla d'infraestructures energètiques, que servirà per definir la resta de minicentrals que es volen impulsar, així com la resta d'infraestructures, ja siguin eòliques o solars, que es volen desenvolupar per arribar a l'objectiu de produir el 33% de l'energia que es consumeix al país.

La minicentral d'Arcalís, que es gestiona de manera remota, fa servir l'aigua de la bassa que l'estació d'esquí utilitza per a la producció dels canons de neu, que té una capacitat de 200.000 metres cúbics. L'aigua arriba a l'edifici a través d'una canonada de 1.400 metres de longitud i 200 de desnivell, i la seva força fa girar una turbina i un alternador de 455 kw, i l'energia que es produeix es transfereix a la xarxa de Nord Andorrà. Des de la seva posada en marxa, al febrer d'aquest any, ja ha produït 1,7 milions de kw/hora, que equivalen al consum de 350 llars durant un any.

minicentral
hidroelèctrica
llars
energia
consum
produit

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

La unitat correcta és el kWh. El "kw/h" que heu posat no existeix.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte