Diari digital d'Andorra Bondia
La recaptació per ITP creix un 33% durant el primer semestre de l’any
La recaptació per ITP creix un 33% durant el primer semestre de l’any

La recaptació per ITP creix un 33% durant el primer semestre de l’any


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Les recaptacions de l’Impost sobre les Transmissions Patrimonials (ITP) i de l’IGI que fa referència a les transmissions patrimonials permeten constatar una millora en el sector immobiliari durant el primer semestre de l’any. De les dades facilitades pel Govern se n’extreu que durant els sis primers mesos del 2017, els ingressos per ITP (que graven les transaccions entre particulars) augmenten un 33% respecte el mateix període del 2016. Així, l’import total que el Govern i els comuns han obtingut per aquest concepte és de 4.768.118 euros, 1.185.493 euros més que el primer semestre de l’any passat (aleshores es van recaptar 3.582.625 euros).
Si ho desglossem segons els ingressos que percep cadascuna de les dues administracions veiem que el Govern ha passat d’una recaptació de 923.815 euros l’any passat a 1.211.772 euros aquest 2017. Això suposa un creixement del 31%. Quant als comuns, han passat d’ingressar 2.658.810 euros a 3.556.346, un increment del 34%. 
Però el que més creix són les transmissions efectuades per empreses o professionals, que són les que tributen per IGI. En concepte d’aquest impost, el Govern va ingressar durant el primer semestre de l’any 6.268.100 euros. Es tracta de 2.154.198 euros més que durant els primers sis mesos del 2016, quan es van recaptar 4.113.903 euros. Aquestes dades assenyalen que les transmissions patrimonials subjectes a IGI han crescut un 52% respecte de l’any passat. 
Pel president del Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, aquestes són unes “estadístiques fantàstiques” i que mostren l’evolució positiva del sector. Amb tot, Galobardas vol ser “cautelós” tenint en compte que “venim d’una situació en què l’activitat estava en uns nivells molt baixos”. Per això va parlar d’efecte “rebot”. En aquest sentit va recordar que “estem a l’inici de la recuperació” ja que “hi ha demanda” però “no estem en una situació normal”. El president de l’AGIA va indicar que “anem en bona direcció” i que el mercat immobiliari està pujant. Però va advertir que els increments que es poden observar en les dades del primer semestre del 2017 “ens podrien enganyar”. Així va argumentar que “és lògic que hi hagi pujades fortes perquè venim d’uns períodes en què l’activitat era baixíssima”. D’aquesta manera, i mirant enrere, Galobardas va remarcar que l’any 2011 va ser el moment més baix i en el qual el sector va tocar fons. L’activitat no es va moure d’aquells nivells durant els dos anys següents, el 2012 i 2013, i va ser a partir del 2014 quan, tímidament, es va iniciar la recuperació. En tot cas, però, no és a partir del 2017 en què aquesta es comença a consolidar. “És el primer any que veiem que tots els indicadors van a l’alça” i en què es veu la llum al final del túnel.
Des de l’AGIA també es va posar en relleu la diferència que hi ha entre les transmissions efectuades per empreses i per particulars. És en l’activitat de les primeres on es veu un increment més fort. Això permet constatar que les empreses, els promotors i els bancs estan venent productes. El president del col·legi professional va avançar que aquesta evolució desigual pot tenir relació amb el moment que està vivint el sector a hores d’ara, d’inici de la recuperació. Per aquest motiu va declarar que potser quan l’activitat es normalitzi les transaccions entre particulars i empreses seran més semblants. Galobardas va deixar clar que això tan sols és una hipòtesi que caldria verificar amb dades a la mà. Per donar llum sobre l’estat del sector immobiliari, l’AGIA ha iniciat un estudi que hauria d’estar enllestit cap a la primavera. 

recaptaci´ço
ITP
semestre
creix
33%

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte